De 12 stappen die jou veel energieker maken

door | sep 3, 2020 | Brein, Energiemanagement

Met veel bewondering heb ik naar de informatieverstrekking van de premier gekeken, omtrent de aanpak rondom het coronavirus. Wat hij met zijn team deed, was bijzonder goed! Met de juiste woorden instrueerde hij zijn landgenoten de juiste kant op. Hij maakte daarbij gebruik van tevoren zorgvuldig uitgedachte stappen. Niet te veel, maar met precies de juiste hoeveelheid stappen zette hij het pad voor ons uit. Hij zette de paaltjes in de grond, zodat we het allemaal konden volgen en dat zorgde ervoor dat we ook (bijna) allemaal deden wat er van ons gevraagd werd.

Ons brein is dol op stappen

Dat dit zo goed heeft gewerkt, komt niet zomaar. Ons onbewuste brein is dol op routes. Het wil graag weten waar we naartoe gaan. Het liefst hoort het brein dat in de vorm van een verhaal, met daarin vastgestelde punten en duidelijke regels. Concreet, duidelijk en niet voor meerdere interpretaties vatbaar. Misschien herken je dat ook wel, hoe goed dat werkt.

Regelstanden in de biochemie

Maar niet alleen ons brein houdt van stappen. Ook onze biochemie maakt er gebruik van. Voor iedere fysieke of mentale actie die we doen, hebben we actiehormonen nodig. Deze hormonen prikkelen ons lichaam, om passende reacties op te starten, die daarvoor nodig zijn. Een verhoogde hartslag of ademhaling is een voorbeeld van zo’n reactie. Maken we in een drukke of stressvolle periode veel meer actiestoffen aan dan normaal, dan gaat de biochemie zijn regelstanden daarvoor verzetten en ontstaat er een nieuwe basiswaarde. Dit noemen we setpointresetting. Je hartslag in rust wordt daarmee dan bijvoorbeeld van 65 naar 70 slagen per minuut verzet. Je hartslag gaat dan niet meer terug naar 65. Pas als de vraag naar actiehormonen weer een tijd minder is, past het systeem zich weer aan. Een prachtig systeem om daarmee veel stress te kunnen overleven.

Stappen de verkeerde kant op

Het is een maatwerksysteem. Als een periode van drukte lang aanhoudt, blijven de regelstanden zich hiervoor verzetten. Het gevolg is op den duur dat er andere fysieke en mentale reacties gaan ontstaan. Je kunt je gespannen voelen als er geen aanleiding voor is, al klotsende oksels krijgen als je alleen nog maar aan de inspanning denkt, of bijvoorbeeld snel geïrriteerd zijn, het bekende ‘korte lontje’. Deze nieuwe regelstanden kosten ook voortdurend extra energie, wat je langzaam en soms ongemerkt uitput en minder scherp maakt. Fysieke of mentale klachten zonder duidelijke oorzaak zijn hier ook het gevolg van. Maar hoe zet je dan de gewenste stappen weer terug?

Weer terug naar de originele stand

Gelukkig is ons systeem super maakbaar en kan het zich naar twee kanten aanpassen. Dus ook weer de goede kant op, terug naar de basiswaarde. Met de juiste input gaat je systeem zijn regelstanden weer terugzetten, als het merkt dat deze vraag er niet meer is. Dit terugzetten kost echter wel tijd. Ons lichaam bestaat uit systemen waarbij ieder systeem zijn eigen tijd vraagt. Een zaadje is ook niet direct een bloem. De mate van deze ontregeling is meetbaar middels het autonome zenuwstelsel, met deze meting starten wij al onze trainingen. Maar je zou zelf al een indruk kunnen krijgen door je ademhalingen per minuut te tellen. Komt deze in rust boven de 12 keer per minuut uit, dan is er sprake van een ontregeling.

De juiste stappen

Met grote regelmaat krijg ik de vraag waarom de TopState® training meer dan een half jaar duurt. Dat heeft dus hiermee te maken. Wil je echt verandering teweegbrengen in je regelsystemen, dan moet je je lichaam de juiste prikkels en de juiste hoeveelheid tijd geven.

In de training zetten we precies de paaltjes op de juiste plekken en ga je zelf ervaren dat je zo stap voor stap jezelf in de juiste stand kunt brengen, zowel in je biochemie als in je brein. Eenmaal, stap voor stap, weer terug op je basiswaarden merk je dat je bruist van de energie en jij zelf je energiemanagement volledig in de hand hebt. Lees hier meer over de 12 stappen van de TopState® methodiek, die wij inzetten in de training persoonlijk energiemanagement.

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

Waarom volwassenen veel minder lachen dan kinderen

Waarom volwassenen veel minder lachen dan kinderen

  Hoe vaak lach jij op een dag? Wij volwassenen doen dat 10 tot 15 keer per dag. Dat is niet vaak. Zeker niet wanneer je dat met kinderen vergelijkt. Die lachen wel honderden keren per dag. In deze blog lees je hoe de processen in ons brein ons vermogen om te...
Word je grijs van stress

Word je sneller grijs door stress?

  Toen mijn vader grijs werd zei hij altijd voor de lol dat dat kwam door zijn zorgen over zijn kinderen. Als kind had ik mezelf daarom voorgenomen me hier later geen zorgen over te gaan maken. Maar is het echt zo? Had mijn vader gelijk? Krijg je inderdaad grijze...
Header van blog Zo houd je je brein flexibel

Denk jij jezelf weleens vast? Zo houd je je brein flexibel

  Naarmate ik zelf ouder word, merk ik het ook. De lenigheid van mijn brein is niet meer wat het vroeger was. Eerlijk gezegd niet alleen de lenigheid van mijn brein, mijn benen leg ik ook niet meer in mijn nek en de spagaat is allang verleden tijd. Dit is een...
Het geheim achter een langdurig gezond brein

Het geheim achter een langdurig gezond brein

Een pauze, om even tot rust te komen, slaan we gemakkelijk over. Daar hebben we vaak geen tijd voor. Toch zorgt rust ervoor dat je snel en gefocust kunt blijven werken. In deze blog leg ik je uit wat er tijdens rust geactiveerd wordt in je brein. Als je veel gedaan...

Welke dag in het weekend is het beste voor ontspanning en herstel?

Weekenden zijn voor veel mensen de belangrijkste momenten om weer energie op te laden, door even extra de tijd te nemen om te ontspannen. Maar waarom zijn we op sommige dagen beter in staat om te ontspannen dan op andere dagen? Het antwoord ligt in ons onderbewuste.Je...

Wat iedereen die een nieuw doel wil bereiken doet, maar niet werkt

Of je doel nu is 10 kilo afvallen, ’s avonds niet meer werken, of een financieel doel behalen, iedereen start als eerste met deze stappen, maar gaat daardoor verkeerd van start. Zonder dat ze er erg in hebben, leiden deze stappen juist niet tot het bereiken van het...

Online live trainingen

Hoe houd je jouw medewerkers vitaal en betrokken in deze coronacrisis?

“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”
Alex Hupkes

Managing Partner, KRAGT GROUP

“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”
Marlieke Dekker-Putmans

Directeur, PUTMANS NEXT LEVEL

“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”
Jorg Raven

CEO, LIQAL