De 12 stappen die jou veel energieker maken
Met veel bewondering heb ik naar de informatieverstrekking van de premier gekeken, omtrent de aanpak rondom het coronavirus. Wat hij met zijn team deed, was bijzonder goed! Met de juiste woorden instrueerde hij zijn landgenoten de juiste kant op. Hij maakte daarbij gebruik van tevoren zorgvuldig uitgedachte stappen. Niet te veel, maar met precies de juiste hoeveelheid stappen zette hij het pad voor ons uit. Hij zette de paaltjes in de grond, zodat we het allemaal konden volgen en dat zorgde ervoor dat we ook (bijna) allemaal deden wat er van ons gevraagd werd.
Ons brein is dol op stappen
Dat dit zo goed heeft gewerkt, komt niet zomaar. Ons onbewuste brein is dol op routes. Het wil graag weten waar we naartoe gaan. Het liefst hoort het brein dat in de vorm van een verhaal, met daarin vastgestelde punten en duidelijke regels. Concreet, duidelijk en niet voor meerdere interpretaties vatbaar. Misschien herken je dat ook wel, hoe goed dat werkt.
Regelstanden in de biochemie
Maar niet alleen ons brein houdt van stappen. Ook onze biochemie maakt er gebruik van. Voor iedere fysieke of mentale actie die we doen, hebben we actiehormonen nodig. Deze hormonen prikkelen ons lichaam, om passende reacties op te starten, die daarvoor nodig zijn. Een verhoogde hartslag of ademhaling is een voorbeeld van zo’n reactie. Maken we in een drukke of stressvolle periode veel meer actiestoffen aan dan normaal, dan gaat de biochemie zijn regelstanden daarvoor verzetten en ontstaat er een nieuwe basiswaarde. Dit noemen we setpointresetting. Je hartslag in rust wordt daarmee dan bijvoorbeeld van 65 naar 70 slagen per minuut verzet. Je hartslag gaat dan niet meer terug naar 65. Pas als de vraag naar actiehormonen weer een tijd minder is, past het systeem zich weer aan. Een prachtig systeem om daarmee veel stress te kunnen overleven.
Stappen de verkeerde kant op
Het is een maatwerksysteem. Als een periode van drukte lang aanhoudt, blijven de regelstanden zich hiervoor verzetten. Het gevolg is op den duur dat er andere fysieke en mentale reacties gaan ontstaan. Je kunt je gespannen voelen als er geen aanleiding voor is, al klotsende oksels krijgen als je alleen nog maar aan de inspanning denkt, of bijvoorbeeld snel geïrriteerd zijn, het bekende ‘korte lontje’. Deze nieuwe regelstanden kosten ook voortdurend extra energie, wat je langzaam en soms ongemerkt uitput en minder scherp maakt. Fysieke of mentale klachten zonder duidelijke oorzaak zijn hier ook het gevolg van. Maar hoe zet je dan de gewenste stappen weer terug?
Weer terug naar de originele stand
Gelukkig is ons systeem super maakbaar en kan het zich naar twee kanten aanpassen. Dus ook weer de goede kant op, terug naar de basiswaarde. Met de juiste input gaat je systeem zijn regelstanden weer terugzetten, als het merkt dat deze vraag er niet meer is. Dit terugzetten kost echter wel tijd. Ons lichaam bestaat uit systemen waarbij ieder systeem zijn eigen tijd vraagt. Een zaadje is ook niet direct een bloem. De mate van deze ontregeling is meetbaar middels het autonome zenuwstelsel, met deze meting starten wij al onze trainingen. Maar je zou zelf al een indruk kunnen krijgen door je ademhalingen per minuut te tellen. Komt deze in rust boven de 12 keer per minuut uit, dan is er sprake van een ontregeling.
De juiste stappen
Met grote regelmaat krijg ik de vraag waarom de TopState® training meer dan een half jaar duurt. Dat heeft dus hiermee te maken. Wil je echt verandering teweegbrengen in je regelsystemen, dan moet je je lichaam de juiste prikkels en de juiste hoeveelheid tijd geven.
In de training zetten we precies de paaltjes op de juiste plekken en ga je zelf ervaren dat je zo stap voor stap jezelf in de juiste stand kunt brengen, zowel in je biochemie als in je brein. Eenmaal, stap voor stap, weer terug op je basiswaarden merk je dat je bruist van de energie en jij zelf je energiemanagement volledig in de hand hebt. Lees hier meer over de 12 stappen van de TopState® methodiek, die wij inzetten in de training persoonlijk energiemanagement.
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt
Online live trainingen
Hoe houd je jouw medewerkers vitaal en betrokken in deze coronacrisis?