Ben jij voorbereid op de 1 april grappen van jouw brein?

door | mrt 21, 2024 | Brein

De spanning in de klas was om te snijden. Remco, onze klaswaaghals, had pindakaas op de deurklink gesmeerd, juist bij die leraar waarvan je twijfelde of hij wel kon lachen om zo’n grap. We hadden afgesproken om gezamenlijk “één april, kikker in je bil!” te roepen op het moment suprême. De zenuwen gierden door mijn buik terwijl we wachtten…

Heb jij weleens een 1 april-grap uitgehaald? Of ben je er ooit met open ogen ingetrapt? Interessant is dat ons brein dagelijks vergelijkbare grappen met ons uithaalt. Je brein leidt je regelmatig om de tuin, net alsof het voortdurend zegt: “Je veter zit los”, terwijl we diep van binnen weten dat dit niet het geval is.

Je brein wil pijn en ongemak voorkomen

Natuurlijk is dit geen kwestie van grapjes maken. Ons brein volgt gewoon zijn vooraf ingestelde programma’s. Gebaseerd op onze herinneringen en gehoorde verhalen, probeert ons onderbewuste situaties te vermijden die eerder pijn of ongemak veroorzaakten. Als je je ooit gestoten hebt aan een keukenkastje, wil je brein voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Als je geleerd hebt altijd voluit te gaan, is het lastig om ineens gas terug te nemen. En daar ligt de grap!

In gewoontes blijven hangen

Ons onderbewuste brein bepaalt veel van ons handelen, vaak zonder dat ons bewuste brein daar veel invloed op heeft. Het onderbewuste is dominant en speelt telkens dezelfde grap uit, waardoor we vaak terugvallen in oude gewoontes, zelfs als we bewust iets anders van plan waren. Dus, als je een oude gewoonte wilt doorbreken, of een nieuwe richting in wilt slaan, is het zaak niet in de grappen van je brein te trappen, wat een hele opgave kan zijn.

Zo herken je deze breinprogramma’s

Door te leren luisteren naar je brein ga je vanzelf merken wanneer het je om de tuin leidt. Stel, je wilt meer rust in je drukke dag inbouwen, iets wat je brein niet herkent, dan komt je brein met allerlei redenen waarom je dit juist niet zou moeten doen. Er ontstaat een interne discussie vol ‘smoezen’ waarom je beter je pauzes kunt overslaan. Dit gesprek zorgt ervoor dat je onbewuste de leiding neemt over je bewuste brein.

Daarom blijf je uitstellen

Je onbewuste heeft maar één doel: de regels volgen en zal je met al deze redenen en smoezen om de tuin leiden. Het beïnvloedt ook je gevoelens, waardoor de oude, vertrouwde weg steeds aantrekkelijker lijkt. Uiteindelijk kies je toch weer voor wat je kent en dat is exact hoe uitstelgedrag in stand wordt gehouden.

Neem je gedachten niet altijd serieus

Wanneer je een interne dialoog opmerkt, blijf dan alert op de grappen van je brein. Je brein neigt naar bekende paden en probeert nieuwe plannen te dwarsbomen. Onderzoek of je brein je niet onbewust op een verouderde koers houdt, die misschien niet meer past bij de huidige situatie. Als je bijvoorbeeld in het verleden oneerlijk behandeld bent, kan het contraproductief zijn om vanuit datzelfde voorzichtige breinprogramma te handelen. Dit is niet in je voordeel en verspilt onnodig veel energie.

Dus, bij elke interne dialoog, vraag jezelf af of de argumenten van je brein nog steeds relevant zijn voor de situatie waarin je je nu bevindt. Laat je niet zomaar meeslepen door de grappen van je brein. Want voor je het weet, heb ook jij pindakaas aan je handen en glijdt je gestelde doel uit je handen.

In de TopState training leer je niet alleen deze ‘grappen’ van je brein te onderscheppen, maar ook te neutraliseren. Door de programma’s van je brein zelf aan te passen, voorkom je dat je brein deze grappen nog kan uithalen. Zo kun je beter je doelen bereiken, houd je energie over en ga je je zowel mentaal als fysiek veel vitaler voelen.

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

Zó kun je het beste je focus verbeteren

Zo maak je je hoofd leeg en vergroot je je focus

  Gebruik jij je vakantie ook om weer tot rust te komen? Heb je vrije dagen of het weekend echt nodig om je hoofd leeg te maken? Veel professionals zullen dit bevestigen, maar erkennen tegelijkertijd dat een weekend of vakantie soms ook niet volstaat. Is een...
offline op vakantie

6 tips om succesvol offline te gaan op vakantie

Heerlijk. Bijna vakantie. Even een aantal weken helemaal niets. Even geen werk, geen stress, geen mailtjes…, toch? Het blijkt dat 25% van de Nederlandse vakantiegangers tijdens zijn of haar vakantie online gaat voor het werk. Dit gaat vaak onopgemerkt. Even een...
Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Waar denk jij als eerste aan bij persoonlijk energiemanagement (PEM)? Wat levert een kundig persoonlijk energiemanagement op? Als ik dit aan mensen vraag, denken zij vaak aan fysieke en mentale vitaliteit of het hebben van voldoende veerkracht en dat is natuurlijk...
waarom ja-zeggers egoïstisch zijn

Waarom ‘ja-zeggers’ juist egoïstisch zijn

  Mensen die vaak "ja" zeggen, zijn er in allerlei vormen en maten. Denk bijvoorbeeld maar aan de professional die wakker ligt uit angst voor confrontaties, of de medewerker die het moeilijk vindt anderen teleur te stellen en daardoor te veel hooi op zijn vork...
Herken de 10 soorten signalen die wijzen op een energiegebrek

Aan deze 10 signalen herken je een energiegebrek

De kans op een ongeluk in het verkeer is volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) vier keer zo groot als de bestuurder moe is. Een tekort aan energie beïnvloedt onze prestaties namelijk aanzienlijk. Voldoende energie is niet alleen...
Chantalle Weemaes van TopState Trainingen

De 5 meest gehoorde resultaten na een TopState training Persoonlijk energiemanagement

  Binnenkort gaat er weer een TopState training Persoonlijk energiemanagement van start en daarom krijg ik weer met regelmaat de vraag wat de TopState training allemaal kan opleveren. Doordat we, voor en na de training, altijd een persoonlijke energiemeting...
“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”
Alex Hupkes

Managing Partner, KRAGT GROUP

“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”
Marlieke Dekker-Putmans

Directeur, PUTMANS NEXT LEVEL

“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”
Jorg Raven

CEO, LIQAL

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.