Ben jij voorbereid op de 1 april grappen van jouw brein?
De spanning was om te snijden in de klas. Remco, de waaghals uit onze klas, had pindakaas aan de deurklink van de klas gesmeerd. En dat bij onze leraar waarvan je niet zeker wist of hij dat grapje wel kon waarderen. We zouden met zijn allen “één april, kikker in je bil!” roepen als het zover was. Kriebels in mijn buik kreeg ik van dat wachten…
Heb je ook wel eens een grap uitgehaald op 1 april? Of ben je er een keer gigantisch ingetrapt? Wist je dat jouw brein dagelijks doet aan 1 april grappen? Je brein leidt je dagelijks om de tuin en laat je in zijn grapjes trappen. Het is net alsof je brein de hele dag zegt: “Je veter zit los” en wij toch iedere keer weer kijken, ondanks dat we hoogstwaarschijnlijk wel weten dat die veter gewoon gestrikt is.
Je brein doet dit natuurlijk niet echt om een grapje te maken. Je brein voert gewoon zijn voorgeprogrammeerde regels uit. Je onderbewuste heeft een plan gemaakt met behulp van al jouw herinneringen. Heb je je ooit gestoten aan een keukenkastje, dan wil je brein voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. En als je brein geleerd heeft om er vol voor te gaan dan kun je niet even gaan zitten. En dat is nu net de grap!
Je onbewuste brein bepaalt wat je wel of wat je niet doet, ondanks dat je bewuste brein misschien wel iets anders voorgenomen heeft. Het onderbewuste deel van je hersenen is erg dominant en haalt steeds dezelfde grap met je uit, waardoor je gewoon weer doet wat je onderbewuste dirigeert. Als je bijvoorbeeld een oude gewoonte wilt afleren, of een nieuwe weg in wilt slaan, dan moet je dus niet meer in de grappen van je brein trappen. En dat lijkt soms een hele kunst.
Hoe herken je nu de 1 april grappen van je brein?
Als je leert luisteren naar je brein ga je vanzelf merken wanneer je brein een grap met je uithaalt. Als je bijvoorbeeld meer rust wilt inbouwen in een drukke dag, iets wat je brein normaal gesproken niet herkent, dan gaat je brein op dat moment allerlei redenen geven dit juist niet te doen. Je brein start een interne discussie en verzint allerlei “smoezen” waarom je in dit voorbeeld beter je pauzes over kan slaan. Deze dialoog zorgt ervoor dat je onbewuste de baas wordt over je bewuste brein.
Je onbewuste wil maar één ding en dat is de regels volgen en gaat je met al deze redenen en smoezen om de tuin leiden. Het stuurt ook nog je gevoel aan. Dat wat je onbewuste brein wil bereiken voelt ook steeds beter. Uiteindelijk kies je weer voor de bekende weg en blijf je doen wat je deed. Uitstelgedrag is hier ook een mooi voorbeeld van. Je bewuste wil iets doen maar je onderbewuste heeft veel redenen om het niet te doen en warempel, je stelt het gewoon weer uit…
Neem je gedachten niet altijd even serieus
Als je merkt dat er een interne dialoog ontstaat, is het goed om alert te blijven op de grap van je brein. Je brein wil bekende routes gaan berijden en jouw mooie nieuwe plan het liefst daarmee omverwerpen.
Onderzoek op zo’n moment of je brein je niet op de oude route probeert te houden, iets wat anno nu misschien wel helemaal niet zo handig meer is. Stel dat je ooit oneerlijk bent behandeld, dan is het jammer om vanuit dat breinprogramma vanuit een te grote terughoudendheid met iemand te onderhandelen. Dat werkt niet in je voordeel en kost je onnodig veel energie.
Dus stel jezelf bij een interne dialoog steeds de vraag, of de opgegeven redenen van je brein voor de nieuwe situatie nog van toepassing zijn en trap daarmee niet zomaar in de grappen van je brein. Want voor je het weet heb je de pindakaas van de deurklink aan je handen 😉 .
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt