De twee elementen die succes garanderen bij groei

door | feb 8, 2024 | Energiemanagement

In de wereld van ondernemen en professionele ontwikkeling is het streven naar groei een veelvoorkomend doel. Een mens houdt ervan om op zijn eigen manier te groeien, te verbinden en autonomie te ervaren, want daar worden we gelukkigere mensen van. In deze blog neem ik je mee naar twee professionals die graag willen groeien, maar ook naar dat wat hun daarbij tegenhoudt. Met een mooi voorbeeld uit de natuur illustreer ik vervolgens wat er nodig is om deze stappen met succes te kunnen zetten.

In het weekend voel ik mij down en moe

Deze week sprak ik Frank. Hij wil zijn omzet het komende jaar gaan verdubbelen. Voor deze mooie ambitie start hij binnenkort een coachprogramma met andere ondernemers, die ook deze groei als wens hebben. Toen we verder in gesprek kwamen vertelde Frank dat hij op dit moment maar vier uur per nacht slaapt. Hij is druk bezig en helaas niet helemaal topfit. Ook merkte hij op dat hij in het weekend, als hij wel acht uur kan slapen, vaak wakker ligt en niet meer uitgerust wakker wordt. Hij heeft dan ook last van down-gevoelens. Alles lijkt de laatste tijd wel zwaarder geworden te zijn, iets wat zich in weekenden nog meer laat zien. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe training, omdat hem dat vast nieuwe energie gaat opleveren.

Onzekerheid in eigen potentie en groeien

Ook Paul heeft groeiambities. Hij is een professional in het bankwezen en wil graag groeien naar de hogere functie die hij al een tijdje ambieert. Toch heeft hij het gevoel dat hij hier zelf nog niet helemaal klaar voor is. Ondanks het verlangen naar deze volgende stap, zit een kleine mate van onzekerheid in zijn kunnen hem nog in de weg. Deze onzekerheid kost hem dan ook meer energie dan hem lief is. Voor de avonden heeft hij na een dag werken niet veel energie meer over. Paul wil graag een training gaan volgen die hem daarbij gaat helpen. Hij heeft hiervoor al een gesprek gehad met zijn werkgever, maar tot zijn grote verbazing waren er twijfels over deze investering. Een training in persoonlijke ontwikkeling was volgens zijn werkgever meer iets wat in de privésituatie thuishoort.

Wat opvalt in beide verhalen is de scheiding tussen werk en privé. Voor mij is een werkplek de ideale omgeving voor persoonlijke groei, waarin zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling hand in hand behoren te gaan. Energie speelt een cruciale rol bij presteren en groeien en het is daarom essentieel om ook in persoonlijke ontwikkeling te investeren. Helaas zit dit nog regelmatig in het ‘hokje’ privé.

Voorbeeld uit de natuur over groeien

Een fascinerend voorbeeld uit de natuur, zoals het gedrag van bijen, illustreert dit principe treffend. Als een bijenkoningin onvoldoende energie heeft om eitjes te leggen, zorgen de werksters ervoor dat er geen darren (bijenmannetjes) worden toegelaten bij de koningin. De uitbreiding, de groei binnen de bijenkolonie, wordt dan gewoon niet toegestaan. Het is zelfs zo dat bij een tekort aan stuifmeel in het bijennest er zelfs mannetjes worden verwijderd. Een bijenvolk weet instinctief dat groei er niet in zit als er onvoldoende energievoorraden zijn. Er is dan onvoldoende kans van slagen.

De Bouwstenen voor succes

Om succesvol te groeien, moeten ondernemers en professionals de voorwaarden hiervoor in de gaten houden. Net zoals bij Frank die zijn bedrijf wil laten floreren en bij Paul die zijn carrière wil laten groeien, is het essentieel om te investeren in zowel fysieke als mentale veerkracht. Persoonlijk energiemanagement en professionele kennis hierover vormen de essentiële bouwstenen voor groei en succes.

Dus voordat je je volgende ambitieuze doel nastreeft, stel jezelf de vraag: heb ik zowel de benodigde kennis áls energie om te kunnen groeien? Want alleen wanneer beide componenten in balans zijn, zal groei een natuurlijk gevolg zijn.

Wil jij aan de slag met persoonlijk energiemanagement en daarmee mooie groeistappen gaan zetten? Wil jij je brein en je biochemie zelf zo gaan beïnvloeden dat je grip krijgt op jouw persoonlijk leiderschap en succes? Sluit je dan aan bij de TopState training en ga ervaren hoe professionele kennis en persoonlijk energiemanagement het recept is voor duurzame groei.

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

impulscontrole

Hoe je to-do-lijstjes wel afkrijgt!

  Vaak begin ik mijn werkdag met het maken van een to-do-lijstje met de dingen erop die ik die dag zeker gedaan wil hebben. Dat lijstje maak ik altijd met een ruime opzet in tijd, zodat er altijd nog genoeg tijd overblijft voor spontane acties. Toch merk ik dat...
Zó kun je het beste je focus verbeteren

Zo maak je je hoofd leeg en vergroot je je focus

  Gebruik jij je vakantie ook om weer tot rust te komen? Heb je vrije dagen of het weekend echt nodig om je hoofd leeg te maken? Veel professionals zullen dit bevestigen, maar erkennen tegelijkertijd dat een weekend of vakantie soms ook niet volstaat. Is een...
offline op vakantie

6 tips om succesvol offline te gaan op vakantie

Heerlijk. Bijna vakantie. Even een aantal weken helemaal niets. Even geen werk, geen stress, geen mailtjes…, toch? Het blijkt dat 25% van de Nederlandse vakantiegangers tijdens zijn of haar vakantie online gaat voor het werk. Dit gaat vaak onopgemerkt. Even een...
Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Waar denk jij als eerste aan bij persoonlijk energiemanagement (PEM)? Wat levert een kundig persoonlijk energiemanagement op? Als ik dit aan mensen vraag, denken zij vaak aan fysieke en mentale vitaliteit of het hebben van voldoende veerkracht en dat is natuurlijk...

Ben jij voorbereid op de 1 april grappen van jouw brein?

De spanning in de klas was om te snijden. Remco, onze klaswaaghals, had pindakaas op de deurklink gesmeerd, juist bij die leraar waarvan je twijfelde of hij wel kon lachen om zo'n grap. We hadden afgesproken om gezamenlijk "één april, kikker in je bil!" te roepen op...
waarom ja-zeggers egoïstisch zijn

Waarom ‘ja-zeggers’ juist egoïstisch zijn

  Mensen die vaak "ja" zeggen, zijn er in allerlei vormen en maten. Denk bijvoorbeeld maar aan de professional die wakker ligt uit angst voor confrontaties, of de medewerker die het moeilijk vindt anderen teleur te stellen en daardoor te veel hooi op zijn vork...

“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”

Alex Hupkes

Managing Partner, KRAGT GROUP

“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”

Marlieke Dekker-Putmans

Directeur, PUTMANS NEXT LEVEL

“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”

Jorg Raven

CEO, LIQAL

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.