Efficiënt Luisteren: De kunst van echt horen
“Luister je wel echt, mam?” Deze onverwachte vraag van mijn dochter doorbrak mijn dagelijkse routine. Geschrokken uit mijn bezigheden, antwoordde ik aarzelend: “Ja, natuurlijk.” Maar eerlijk gezegd, ondanks dat ik haar woorden kon herhalen, drong de betekenis pas later tot me door. Het was een wake-up call om aandachtiger te luisteren.
Hoor je alleen de woorden, of ook de betekenis ervan?
Dit herken je vast wel: luisteren en écht luisteren. Het verschil tussen simpelweg horen wat er gezegd wordt en het daadwerkelijk begrijpen. Op de werkvloer gebeurt dit ook regelmatig.
Laten we eens stilstaan bij onze interacties met collega’s en klanten. Luisteren we daadwerkelijk naar wat ze zeggen, of zijn we bezig met ons eigen verhaal, onze eigen gedachten? Deze tekortkoming kan leiden tot misverstanden en het missen van de kern van de boodschap. Als gesprekspartners merken we vaak feilloos wanneer er niet echt geluisterd wordt. Ons gevoel geeft aan dat er iets niet klopt, dat de afstemming ontbreekt.
In welke standen kun je waarnemen
In ons autonome zenuwstelsel hebben we een soort gas- en remsysteem. Wanneer we ‘op het gas staan’, worden actiehormonen geactiveerd om ons in beweging te zetten. Onze zintuigen zijn gericht op het verzamelen van informatie om ons te prikkelen tot actie. In deze modus zijn de eerste indrukken, woorden en geluiden belangrijker dan de context.
Aan de andere kant, wanneer we ‘op de rem staan’, produceren we minder actiehormonen en zijn onze zintuigen gericht op begrip en betekenis. Stel je voor dat je oversteekt en haast hebt, je geeft dus gas. Je ziet de auto’s waarvoor je moet stoppen, maar je merkt niet op dat er in een van die auto’s een bekende zit die naar je zwaait. Voor het doel van snel oversteken is dit niet relevant. Echter, als je ontspannen in je achtertuin zit, hoor je ineens de vogels fluiten, omdat je in de rem-modus bent. Deze hoorde je eerder niet in je actiemodus.
Een succesvol gesprek vereist de juiste luistermodus en dus een zenuwstelsel dat op de rem staat in plaats van op het gas. Het mooie is dat dit ook minder energie kost!
Zo activeer je efficiënt luisteren
Om efficiënt te luisteren, is het belangrijk om niet gehaast aan een gesprek te beginnen en ervoor te zorgen dat je de tijd hebt. Deze voorwaarden zijn de eerste stap om in de rem-modus te komen. Voordat je het gesprek start, noem vijf willekeurige dingen op die je ziet. Bijvoorbeeld: “Ik zie de tafel, het raam, een schilderij, mijn collega…” Je hoeft niets te beoordelen, het gaat puur om waarnemen zonder doel. Op deze manier geef je je zenuwstelsel de prikkel om over te schakelen naar de rem-modus. Je kunt hetzelfde bereiken door je andere zintuigen te gebruiken, bijvoorbeeld door te voelen hoe je handen op tafel rusten of hoe je zit op je stoel.
Door jezelf op deze manier in de rem-modus te zetten, kom je in de beste staat om het gesprek te beginnen. Je luistert zeer efficiënt en zult snel begrijpen wat de ander je wil vragen of vertellen. Efficiënt luisteren begint met bewustzijn van jezelf en de bereidheid om aandacht te schenken aan de ander. Het is een vaardigheid die niet alleen persoonlijke relaties verbetert, maar ook op de werkvloer van onschatbare waarde is.
Wil jij ontdekken hoe je grip krijgt op je fysieke systemen, waardoor je niet alleen je energieniveau verhoogt, maar ook je luistervaardigheden en vele andere kwaliteiten verbetert? Sluit je dan aan bij de TopState training die meerdere keren per jaar van start gaat.
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt