Herken jij de emotionele leeftijd van jezelf en je collega’s?
In deze blog neem ik je mee naar de invloed van de emotionele leeftijd van medewerkers en karaktervormende organisaties die veel energie besparen, veerkrachtig zijn en zo nieuw personeel aan zich weten te binden.
Het is zover. Je hebt je presentatie tot in de puntjes voorbereid en alles goed doordacht. Wat een klus is dat geweest om alle informatie te verzamelen en er een goed geheel van te maken, maar het is je gelukt en je bent er trots op. Je ervaart kriebels in je buik. Een beetje last van de zenuwen. Dat is goed, dat weet je, want daardoor presteer je net iets beter. Nu is het jouw moment, je start je presentatie in en je gaat ervoor. Maar nadat je nog geen vijf zinnen hebt gezegd, is daar weer collega Jan met commentaar. Potverdorie, Jan weer. Niet de eerste keer dat hij zo uit de hoek komt. Jan heeft namelijk altijd iets op iemand aan te merken. Kan hij nu niet even zijn mond houden?
Emotionele leeftijd in Nederlandse organisaties
Uit een breedschalig sociologisch onderzoek naar de emotionele leeftijd van medewerkers in Nederlandse organisaties kwam naar voren dat het gemiddelde geschat wordt op dertien of veertien jaar. Dat betekent dat we ons op de werkvloer nog behoorlijk puberaal gedragen. De puberteit is de fase waarin we emotioneel onafhankelijk worden, maar volgens dit onderzoek is de emotionele onafhankelijkheid niet goed doorontwikkeld bij de gemiddelde werknemer. Emotionele onafhankelijkheid is het vermogen om tussen prikkel en reactie een pauze te nemen. Deze pauze geeft de tijd om een keuze te maken in plaats van primair op deze prikkel te reageren. Covey noemt dit proactiviteit, het is de brug slaan tussen het geconditioneerde, reactieve zelf en het vrije creatieve zelf.
Kenmerken van een matige emotionele onafhankelijkheid
Emotionele onafhankelijkheid wordt gevormd tijdens het proces van persoonlijkheidsontwikkeling. Dit proces in de jonge jaren is afhankelijk van de omgevingsprikkels van opvoeders. Bij een gebrek aan voldoende emotioneel rijpe opvoeders hebben de meeste volwassenen in onze organisaties onvoldoende begeleiding kunnen krijgen tijdens dit proces van karaktervorming. Karaktervorming is emotioneel intelligenter worden en geeft je de mogelijkheid bewust te kiezen op basis van zorgvuldig geselecteerde waarden en principes. Maar wat zijn nu kenmerken van een matige emotionele onafhankelijkheid?
- Het zoeken naar goedkeuring en aandacht
- Mensen willen behagen
- Niet goed weten wat ze zelf willen
- Bang om afgewezen te worden of angst voor kritiek
- Trachten zich constant te bewijzen
- Workaholics, altijd druk
- Het inzetten van emoties om sympathie te krijgen
- Ontkennen van wat er aan de hand is
- Overmatig op zoek zijn naar controle
- Manipulatie
Dit zijn al tien denkbare signalen, maar deze lijst is zeker niet volledig. Mogelijk herken je er een aantal bij jezelf, of in je directe omgeving. Niet gek, want uit het onderzoek blijkt dat 98% van de volwassenen te maken heeft met emotionele afhankelijkheid binnen relaties.
Zet karaktervorming centraal
Een emotioneel onintelligente cultuur ontstaat als er veel onvolwassen werkrelaties zijn. Deze relaties kosten onnodig energie, wat zijn weerslag heeft op de vitaliteit en veerkracht van de organisatie. Een cultuur die karaktervorming centraal stelt, geeft medewerkers de kans om alsnog boven hun reactieve persoonlijkheid uit te groeien en een bewuste vrije wil te ontwikkelen. Door persoonlijk energiemanagement in de organisatie in te zetten en daarmee te werken aan de cultuur, regie en autonomie, komt er vanzelf meer ruimte voor het (door)ontwikkelen van volwassen emotionele relaties. De uitkomst is een fijne werkplek waar productief gewerkt wordt en die nieuw personeel aantrekt.
Aan de slag als EnergieDeskundige
Als EnergieDeskundige ontwikkel je tijdens de opleiding fingerspitzengefühl voor deze karaktervormende cultuur en krijg je verschillende handvatten aangereikt hoe jij hier in je organisatie invloed op uit kunt oefenen. Met een emotioneel intelligente cultuur krijgen je medewerkers de kans om op een vitale, gelukkige en productieve manier te werken en zich verder door te ontwikkelen. Daarnaast kun je met een gerust hart je presentaties aftrappen, want collega’s als Jan zullen je niet snel meer in de rede vallen.
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt