Dit is er nodig om energiek terug naar de werkvloer te gaan (deel 2)
Terug naar het werk, hoe pakken we dat aan? (deel 2)
In onze kern zijn wij mensen groepsdieren, we gedijen het beste samen met soortgenoten. Dat is niet voor niets vanuit de evolutie zo geregeld. Doordat we samen optrekken, met elkaar leven en van elkaar leren, kunnen we veel beter overleven. Buitengesloten worden geeft ons dan ook een naar, verdrietig of boos gevoel, waardoor we weer opnieuw op zoek gaan naar verbinding. In de natuur zie je dat een uitgestoten dier niet lang leeft en makkelijk ten prooi valt aan een andere diersoort.
De evolutie heeft ervoor gezorgd dat zoogdieren bij het maken van verbinding het hormoon oxytocine aanmaken. Het zorgt ervoor dat we een fijn gevoel krijgen en daardoor van nature de verbinding blijven nastreven. Hiermee vergroot het sterk onze overlevingskansen. De lockdown dwong ons van de een op andere dag de kudde fysiek te verlaten en thuis te gaan werken. Voor de een was dat een verademing, maar voor velen een ramp om alleen of met het hele gezin aan de keukentafel te werken. De verbinding met het werk was alleen digitaal mogelijk en dat waren we niet gewend. Nu kunnen we langzaam weer terug naar de werkplek, maar het blijkt dat deze verandering ook veel voeten in de aarde heeft.
In het eerste deel van deze blog heb ik beschreven hoe wij door corona zijn veranderd. In dit tweede deel neem ik je mee naar welke stappen je als organisatie kan zetten om op een handige en energiezuinige manier met deze veranderingen om te gaan.
De vier aspecten bij een organisatie in verandering
Als organisatie zijn er vier aspecten om rekening mee te houden bij deze transitie. De mens, de visie, de bijbehorende voorwaarden en de werkplek. We gaan opnieuw een fase in waarbij over al deze facetten nagedacht moet worden omdat, zoals ik eerder in mijn blog beschreef, de mens zich heeft aangepast en daardoor niet meer in de oude structuur past. Als iets niet helemaal aansluit bij onze gewoonten en leefwijze, gaat het schuren en wringen, het gaat ons daarmee extra energie kosten en het remt ons uiteindelijk af. Dat afremmen kunnen we niet alleen merken aan onze fysieke en mentale gesteldheid, maar ook aan de productiviteit en de te behalen resultaten. Mens en organisatie gedijen het best als een nieuwe situatie weer perfect past en daarmee geen energielek op levert.
De drie kernelementen van het werk
Maar waarom gaan wij eigenlijk naar een werkplek? Sinds de jaren zeventig is er veel onderzoek gedaan naar wat mensen beweegt op de werkvloer. Het blijkt dat er vanuit ons oersysteem drie elementen zijn die kuddegedrag faciliteren en ons dat prettige gevoel van oxytocine bezorgen. Het zijn groei, autonomie en verbondenheid. Door contact met anderen zorgt het hormoon oxytocine, naast een geborgen gevoel, ook dat het stressniveau van het individu wordt verlaagd. Hiermee wordt er veel energie bespaard en dat komt de vitaliteit en het welbevinden ten goede. Een individu is van nature ook op zoek naar autonomie. Door, zonder een te groot beslag te leggen op anderen, te experimenteren met de voorbeelden uit de groep kan het zich verder ontwikkelen. De groep functioneert daarmee als vangnet waarbinnen een organisme veilig nieuwe dingen kan leren. Toch staat, naast autonomie en verbondenheid, persoonlijke groei op de eerste plaats waarom wij graag naar de werkvloer gaan. Het boeken van vooruitgang als individu is de belangrijkste drijfveer, want blijven groeien is de essentie van ons bestaan.
Onze diversiteit laat zich juist nu zien
Het is dus cruciaal dat we ervoor zorgen dat deze drie drijfveren in onze nieuwe manier van werken voldoende aanwezig zijn. Het geven van feedback (groei), de mogelijkheid om het werk naar eigen inzicht in te vullen (autonomie) en het faciliteren van contact met collega’s om van te leren (verbondenheid) vormen daarmee de basis ingrediënten.
Veel organisaties worstelen met het implementeren van de nieuwe manier van werken en het terughalen van hun medewerkers naar de werkvloer. Enerzijds heeft dat te maken met het grotsyndroom maar ook met de individuele verschillen die zich juist nu nog duidelijker laten zien. Diversiteit in onze behoeftes is nog nooit zo zichtbaar geweest. Voor corona moest iedereen in hetzelfde werkjasje passen. Nu er ook andere hybride werkvormen zijn ontstaan, trekken we de oude het liefste niet meer aan. Ook zien we het tegengestelde bij medewerkers. Zij willen terug naar de situatie van voor de lockdown en worden teleurgesteld, omdat misschien wel letterlijk de afdeling of het gebouw er niet meer is.
Willen we zo energiezuinig mogelijk terug naar de werkvloer, dan moeten we wellicht eerst onze visie aanpassen aan de nieuwe situatie. Daarbij liggen er ook mooie kansen, want misschien waren verbondenheid, groei en autonomie voor corona nog niet ideaal ingeregeld. TopState denkt met veel organisaties mee in hun energiebeleid en komt geregeld energielekken tegen op deze drie kernelementen. Door nu de visie van je organisatie te herzien ontstaan er nieuwe perspectieven en kan er in het terugkeerproces en in de toekomst veel energie bespaard worden.
Zorg voor een nieuw energiek evenwicht
De functies die vooral op kantoor tot hun recht komen, de collectieve functies waar we elkaar (binnen de kudde) voor nodig hebben en de individuele functies die thuis in alle rust plaats kunnen vinden, zullen een nieuwe balans moeten vinden. Deze balans ligt voor iedereen anders. Dat heeft de coronaperiode ons helder laten zien. Sommige medewerkers liepen leeg op het thuiswerken, terwijl het anderen juist veel energie gaf. Diversiteit en maatwerk kunnen nu weer samen komen.
De visie van de organisatie over hybride werkvormen is te herzien door ook met de medewerkers het gesprek aan te gaan en te achterhalen hoe zij de collectieve en individuele functies in zouden willen vullen. Hoe verdelen zij het liefste hun werktijd en welke afspraken zouden dan passend voor hen zijn. Als medewerkers binnen de nieuwe visie hun mogelijkheden optimaal kunnen benutten, gaat het bruisen, zowel bij de medewerkers als de organisatie. Deze veranderprocessen vragen nu veel van organisaties, maar bieden voor de toekomst veel kansen om het energielevel te vergroten. Dit heeft als gevolg dat dit zichtbaar wordt in de vitaliteit, werktevredenheid en betere prestaties van de gehele kudde, die we organisatie noemen.
Wil jij met jouw organisatie of team energieke stappen zetten terug naar de werkvloer? Klik dan op de link voor meer informatie over de 4x online training en ga samen met ons aan de slag!
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt