Ga beter presteren door minder te ademen

door | feb 21, 2019 | Energiemanagement, Stress

Dat klinkt tegenstrijdig, niet? Toch werkt het zo.

Als je lichaam actiehormonen maakt, gaat je ademhalingsfrequentie vanzelf mee omhoog. Je lichaam krijgt hiermee voldoende zuurstof voor de ingezette actie. Uiteraard gaat je ademhalingsfrequentie vanzelf weer naar beneden als je actiehormonen weer afnemen bij rust. Ook bij een denk-acties worden actiehormonen aangemaakt.

Als je nu zeer regelmatig relatief veel actiehormonen blijft maken dan past je lichaam zich daarop aan. Voor je ademhaling betekent dat, dat je vaker per minuut gaat ademen en je lichaam dat dan als nieuwe basis (setpoint) gaat zien. Zo ga je al snel meer dan twaalf keer per minuut ademen, terwijl een lichaam in rust maar 8 tot 12 ademhalingen per minuut nodig heeft.

Te veel ademen zorgt ervoor dat het koolzuurgehalte in je bloed daalt waardoor je bloedvaten vernauwen en er minder zuurstof afgeleverd kan worden aan je hersenen, spieren en organen. Als je top wilt presteren werkt dat niet in je voordeel…

Op welke ademfrequentie in rust zit jij op dit moment?

Het is simpel om te meten. Zet je wekker op een minuut en terwijl je even naar buiten kijkt, of iets leest, tel je hoe vaak je inademt. Dat is jouw ademfrequentie op dit moment in rust.

Mocht de uitslag van jou ademfrequentie in rust boven de twaalf keer per minuut uitkomen dan zit je de laatste tijd wat verhoogd in je actiehormonen en heb je je rem (ontspanningsknop) de laatste tijd onvoldoende gebruikt. Je lichaam heeft zijn basis daarop aangepast. Voor de stress situatie was dat misschien de beste oplossing maar voor de duurzaamheid van presteren niet.

De tip om je ademfrequentie weer naar beneden te halen

Een manier om de rem weer te prikkelen en daarmee je hormoonspiegel te laten afnemen is met regelmaat je uitademing een paar keer achter elkaar iets langer te maken. Daarmee trap je biochemisch op de rem en laat je je lichaam weten dat er minder hormonen nodig zijn. Als je dit regelmatig doet zal je lichaam zijn regelstanden weer aanpassen. Je ademfrequentie zal naar beneden gaan waardoor jij nog beter kan presteren!

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

Waarom je hoofd niet stopt met werken

Waarom je brein niet lijkt te stoppen

Ken je dat gevoel? De werkweek zit erop, je klapt je laptop dicht en strekt je even uit. Yes, het weekend kan beginnen! Heerlijk twee dagen vrij, tijd voor andere zaken. Het werk achter je laten en aandacht voor andere dingen. Je vertrekt naar huis en onderweg bedenk...
Wat je seksleven zegt over je werkprestaties

Wat je seksleven onthult over je werkprestaties

  Praat jij wel eens over je seksleven op het werk? Wacht, wat? Hebben je seksleven en je werk een verband met elkaar? Ik moet toegeven, ikzelf houd mijn seksleven buiten de kantoormuren. Maar weet je, er valt wel degelijk iets te zeggen over deze verbinding....
thumbnail voor VLOG tunnelvisie

Te druk? Zo voorkom je een tunnelvisie

Herken je dat ook, dat wanneer je het ontzettend druk hebt en snakt naar wat rust en ruimte, je dan juist niet tot de oplossing kunt komen? In deze korte vlog laat ik je zien waarom er juist op die momenten een tunnelvisie ontstaat en wat je kunt doen om hieruit te...
Hoe jouw vakantie tot meer flexibiliteit in je brein kan leiden

[Vlog] Hoe je vakantie tot meer flexibiliteit in je brein kan leiden

Heb jij ook vakantie in de komende weken? Ga je eropuit, of blijf je liever thuis? Deze periode is perfect om je brein flexibeler te maken. In onderstaande korte vlog leg ik je graag uit waarom juist deze vrije dagen zich uitstekend lenen voor het vergroten van de...
Eisenhouwer-schema

Vakantie: geen bijtankmoment maar energieke start

  De zomervakantie komt er weer aan. Heerlijk, straks weer een paar weken vrij. Dit mooie vooruitzicht zorgt soms ook voor een behoorlijk drukke tijd. Herken jij ook dat je juist net voor de vakantie nog een sprintje moet trekken? Doordat we het gevoel hebben dat...

[Vlog] De intrigerende reactie van je brein op het woord maar

Probeer jij het woordje "maar" in je zinnen ook zoveel mogelijk te vervangen door "en"? Misschien merk je ook hoe lastig dat is. Ons brein is dol op het woord. In deze korte vlog leg ik je uit wat je brein met de informatie voor en na het woordje maar doet en heb ik...

“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”

Alex Hupkes

Managing Partner, KRAGT GROUP

“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”

Marlieke Dekker-Putmans

Directeur, PUTMANS NEXT LEVEL

“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”

Jorg Raven

CEO, LIQAL

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.