Het geheim achter een langdurig gezond brein
Een pauze, om even tot rust te komen, slaan we gemakkelijk over. Daar hebben we vaak geen tijd voor. Toch zorgt rust ervoor dat je snel en gefocust kunt blijven werken. In deze blog leg ik je uit wat er tijdens rust geactiveerd wordt in je brein. Als je veel gedaan wilt krijgen en vol energie een productieve dag wilt afsluiten, zal je na het lezen van deze blog geen pauzes meer overslaan. Zeker niet als je leest wat dit mogelijk voor de toekomst van je breincapaciteit kan betekenen.
Het Default Mode Netwerk wordt geactiveerd
Even rust nemen wordt vaak gezien als tijd waarin we niet productief zijn. Toch hebben we hiermee direct een mooie “mindfuck” te pakken. Want rond de eeuwwisseling hebben hersenwetenschappers met scanonderzoek ontdekt dat, juist in rust, een deel van ons brein zeer productief wordt. Het Default Mode Netwerk (DMN) activeert precies als wij inactief zijn en gaat aan de slag. Het gaat de informatie in ons brein opruimen, ordenen en een plek geven. Hierdoor ontstaat er weer ruimte voor nieuwe informatie en voor focus en concentratie. Dit ‘Stand-by’ netwerk bevindt zich op verschillende plekken in je brein, onder andere in je prefrontale, pariëtale en temporale cortex.
Succesvolle techniek
Misschien ken je de succesvolle Pomodoro techniek wel, waardoor je, niet voor niets, zeer efficiënt werkt. Kort uitgelegd ben je daarbij 25 minuten gefocust aan het werk, om vervolgens 5 minuten rust te nemen. In deze korte pauze activeert je DMN en gaat voor jou aan de slag. Je deelt je werk op in stukjes van 25 minuten en ook al ben je nog lekker in je flow, je onderbreekt deze 25 minuten toch voor die korte break. Zo kan je brein in de volgende 5 minuten alles opruimen en ordenen. Het gevolg is dat je daarna weer met een fris brein aan de slag gaat en je tempo op een hoog en productief niveau kunt houden.
Ga lummelen om te versnellen
Wat je gaat doen in deze 5 minuten pauze, is bepalend voor de effectiviteit. Een veel gehoorde vraag in de basistraining is dan ook, wat ga ik dan in die vijf minuten doen? Noem het lummelen, alles waarbij je geen focus nodig hebt en je geen nieuwe informatie tot je neemt. Filmpjes kijken is dus geen lummelactiviteit, maar even wat te drinken halen, of uit het raam staren, zijn wel mooie voorbeelden van vertragen, om daarna weer te versnellen. Je DMN activeert ook als je op de fiets of in de auto een landschap aan je voorbij ziet trekken, of als je gedachteloos onder de douche staat. Bij introspectieve bezigheden zoals dagdromen, denken aan een vakantie die komt of geweest is, activeert het DMN ook, net als bij het inzetten van je inlevingsvermogen.
Een gezond brein nu en in de toekomst
Door op deze manier met veel korte pauzes, afgewisseld met langere (lunch)pauzes, aan het werk te gaan, komt je prestatieniveau op een hoger niveau te liggen. Ook word je energieniveau op deze moment steeds aangevuld. Zo blijf je niet alleen gefocust, maar ook met een volle batterij aan het werk. Verschillende onderzoeken zijn momenteel gaande om te achterhalen wat de impact is van onvoldoende stimulatie van het DMN op de lange termijn, op de gezondheid van ons (oudere) brein. Er lijkt een verband te bestaan tussen een ontoereikend geactiveerd DMN en depressie, dementie of Alzheimer. Nog een reden om op dit moment je DMN voldoende te activeren, om niet alleen nu optimaal te presteren maar dat ook op latere leeftijd lang en gezond te kunnen blijven doen.
Wil jij met jouw team of organisatie je DMN optimaal leren inzetten, om gefocust en vol energie aan de slag te blijven?
Volg dan gezamenlijk de Basistraining Persoonlijk energiemanagement waarin je zowel je brein als je biochemie induikt en grip krijgt op de systemen achter jouw energie. Voor nog meer werkplezier, effectiviteit en prestaties.
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt