Hoe je to-do-lijstjes wel afkrijgt!

door | mei 30, 2024 | Brein, Energiemanagement

Vaak begin ik mijn werkdag met het maken van een to-do-lijstje met de dingen erop die ik die dag zeker gedaan wil hebben. Dat lijstje maak ik altijd met een ruime opzet in tijd, zodat er altijd nog genoeg tijd overblijft voor spontane acties. Toch merk ik dat het op sommige dagen best lastig is om mijn lijstje af te krijgen. Als er te veel ‘verleidingen’ voorbijkomen, dan lukt het niet. Impulscontrole is daarbij dus een heel belangrijke competentie als je je lijstje af wilt hebben, maar de ene keer lukt dat beter dan de andere. Hoe komt dat nu? En herken jij dat ook?

Hoe zit het met jouw impulscontrole?

Heb jij enig idee hoe het met jouw impulscontrole zit? Laten we een minitestje doen! Op hoeveel van de onderstaande stellingen zeg jij “ja”:

  • Plezier en lol maken zorgen er vaak voor dat ik afgeleid word
  • Ik krijg mijn werk niet af omdat ik vaak andere dingen tussendoor doe
  • Mijn zelfdiscipline laat me geregeld in de steek
  • Ik ben snel afgeleid
  • Ik flap er gemakkelijk ongepaste dingen uit

Als je een aantal van deze stellingen met “ja” kunt beantwoorden, dan is je impulscontrole op dit moment verminderd.

Marshmallow-onderzoek

Uit verschillende onderzoeken, waaronder het Marshmallow-onderzoek, blijkt dat kinderen met sterke impulscontrole later succesvoller zijn in het leven. In dit onderzoek krijgen kinderen een marshmallow en de belofte dat ze er nog een krijgen als ze kunnen wachten met opeten tot de onderzoeker terugkomt.

Impulsen kunnen weerstaan of uitstellen, heeft dus voordelen bij het behalen van doelen en successen. Aan de ene kant heeft dit te maken met de programma’s in je brein, aan de andere kant moet je in de juiste fysieke toestand zijn om je impulsen te kunnen weerstaan. Dat laatste wil ik even nader bekijken, omdat je hier snel verandering in kunt aanbrengen. Misschien herken je het wel: soms lukt het wekenlang prima om je impulsen te controleren, en andere keren helemaal niet. Wat is de oorzaak hiervan?

Energie de kracht achter jouw impulscontrole

De hoeveelheid energie die je hebt, bepaalt of je de juiste programmatuur in je brein kunt activeren om je impulsen te controleren. Als je vermoeid bent, zeg je sneller “ja” tegen verleidingen, wat meestal meer energie kost. Hierdoor wordt het de volgende keer nog moeilijker om verleidingen te weerstaan, wat leidt tot een negatieve spiraal. Een goed voorbeeld hiervan is te zien bij vermoeide mensen. Ze zijn geneigd steeds later naar bed te gaan en kunnen de verleiding om nog even door te gaan niet weerstaan, ook al weten ze dat dit hun vermoeidheid verergert.

Zo krijg je grip op je to-do-lijstjes en je tijd

Als je je impulscontrole wilt versterken, is het belangrijk om aan je energiemanagement te werken. Vaak kiezen professionals voor een timemanagementtraining, omdat ze door afleidingen het gevoel hebben tijd tekort te komen. Zolang je energie laag is, wat je ook kan meten, blijft het echter lastig om tijd te winnen. Je werkt dan trager en maakt vaak meer fouten. Je hebt een matige focus en een hoge gevoeligheid voor afleiding. Daarnaast ben je met minder energie geneigd meer uit te stellen, extra taken naar je toe te trekken, of meer te controleren. Het is veel efficiënter om te investeren in je energieopbouw. Ga op tijd naar bed, neem regelmatig ook micropauzes, voorkom haasten en multitasking, vermijd energie-slurpers, sluit regelmatig mentale mappen af en begin en eindig de dag rustig. Met deze acties start de weg naar impulscontrole, zodat je verleidingen steeds gemakkelijker kunt weerstaan en je to-do-lijstjes wel afkrijgt.

Ben jij benieuwd wat je naast deze eerste stappen nog meer kunt doen om je efficiëntie en productiviteit naar een hoger plan te tillen? Klik dan op de volgende links en ontdek de twaalf stappen die je doorloopt in de TopState training om de regie op je energie te ontwikkelen.

 

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

energie door compassie TopState

Meer energie door compassie

  Er ontstaan in perioden van veel stress, onzekerheid of tijden van grote veranderingen, twee verschillende reacties bij mensen. Om te overleven gaat de ene groep zich op zichzelf focussen, terwijl de andere groep in verbinding blijft met zijn omgeving, daarbij...
Cold Turkey

Zo haal je het maximale uit je vakantie

Cartoon: Maarten PathuisDe zomerperiode is begonnen! Voor velen dé tijd om van een welverdiende vakantie of rustperiode te genieten, je actiehormonen te laten zakken en je energievoorraden weer helemaal aan te vullen.Regelstanden in je lichaam Soms is het ook echt een...
Zó kun je het beste je focus verbeteren

Zo maak je je hoofd leeg en vergroot je je focus

  Gebruik jij je vakantie ook om weer tot rust te komen? Heb je vrije dagen of het weekend echt nodig om je hoofd leeg te maken? Veel professionals zullen dit bevestigen, maar erkennen tegelijkertijd dat een weekend of vakantie soms ook niet volstaat. Is een...
offline op vakantie

6 tips om succesvol offline te gaan op vakantie

Heerlijk. Bijna vakantie. Even een aantal weken helemaal niets. Even geen werk, geen stress, geen mailtjes…, toch? Het blijkt dat 25% van de Nederlandse vakantiegangers tijdens zijn of haar vakantie online gaat voor het werk. Dit gaat vaak onopgemerkt. Even een...
Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Waar denk jij als eerste aan bij persoonlijk energiemanagement (PEM)? Wat levert een kundig persoonlijk energiemanagement op? Als ik dit aan mensen vraag, denken zij vaak aan fysieke en mentale vitaliteit of het hebben van voldoende veerkracht en dat is natuurlijk...

Ben jij voorbereid op de 1 april grappen van jouw brein?

De spanning in de klas was om te snijden. Remco, onze klaswaaghals, had pindakaas op de deurklink gesmeerd, juist bij die leraar waarvan je twijfelde of hij wel kon lachen om zo'n grap. We hadden afgesproken om gezamenlijk "één april, kikker in je bil!" te roepen op...

Online live trainingen

Hoe houd je jouw medewerkers vitaal en betrokken in deze coronacrisis?

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.