Het ideale recept voor een oplaad-thuis-vakantie

door | dec 17, 2020 | Brein, Energie, Ondernemen

Wat levert een vakantie ons op?

Voor velen is de vakantie een periode om de energietank aan te vullen, of om leuke dingen te doen met het gezin of vrienden. Nieuwe dingen ontdekken, even niets moeten, of loskomen van het werk. De tijd nemen om met afstand naar zaken te kunnen kijken. Je zou dus kunnen zeggen dat we daarom juist nú toe zijn aan vakantie. We werken hele dagen thuis en deze dagen zijn veelal hetzelfde. Doordat alles nu thuis plaatsvindt, komen we veel moeilijker ‘los’ van ons werk.

Energieverbruik in coronatijd

De huidige situatie, met alle maatregelen en ontwikkelingen, zorgt ervoor dat we flink op ‘aan’ blijven staan, de onzekerheid ervan maakt ons extra alert. We leven daardoor, wat ons energieverbruik betreft, in een dure tijd. Beeldschermwerk kost ons meer energie dan live met elkaar samenwerken. Daarnaast missen we ook de sociale contacten die ons energie kunnen geven. We verbruiken al met al veel meer stroom en zijn daardoor nog eerder toe aan een oplaadmoment.

Tijd voor vakantie of een thuiswerkburnout?

Vakantie of vrij nemen is vandaag de dag dus extra belangrijk, terwijl er in deze omstandigheden genoeg redenen te bedenken zijn om het juist uit te stellen. “Ik ben nu toch altijd al thuis” is een veelgehoorde opmerking. Wanneer mag jij vrij zijn van jezelf? Heb je daar een vakantiebestemming of plan voor nodig, of gun jij jezelf dat ook nu je toch al thuis bent? Ga je voor duurzame productiviteit, of ga je voor de thuiswerkburnout op de lange termijn? We lopen immers een coronamarathon, waarvan de finish maar niet in zicht komt.

Recept voor een oplaad-thuis-vakantie

Een vakantiegevoel is vaak gekoppeld aan echt op vakantie gaan of een ander plan. En het is vreemd, nu we al thuiswerken, om ook thuis vakantie te vieren. Zorg er daarom voor dat er geen werk voor je brein in het zicht is. Werkkleding en werkschoenen in de kast. Leg je werktelefoon en laptop uit het zicht en ruim je bureau helemaal leeg en zet er een plant op, of leg er een tafellaken overheen. Ga aan de andere kant van de keukentafel zitten als dat ook je werkplek is geworden.

Net als bij een echte vakantie zal je ook nu even af moeten schakelen. Hierbij is het goed om te weten dat je in de natuur, buiten, veel sneller afschakelt dan binnen in huis. Wandelen is een ideale manier om je actiehormonen eruit te lopen en tot ontspanning te komen.

Ga ont-focussen, dat doe je door oog te hebben voor alles om je heen. De kleur van je kast, de warmte van je douche, de geur van de was, dat vogeltje in je tuin. Kijk, ruik en luister naar alles om je heen wat niet direct van belang is en je normaliter zou ontgaan. Je zou het de vakantieblik kunnen noemen, op vakantie zie je vaak details waar je thuis niet op let. Ga op pad, verras jezelf met nieuwe ervaringen en ontmoet mensen, ook al zijn het er maar een paar. Warme contacten laten de actiehormonen zakken waardoor we energie gaan sparen. Knuffel met mensen en dieren en zet daarmee je systeem ook in de spaarmodus.

Er zijn dus verschillende manieren om je energiesystemen te prikkelen in de oplaadstand te komen, zodat je na je staycation de plant en het tafellaken van je bureau af kan halen, om weer met nieuwe energie thuis aan de slag te gaan. Vergeet daarbij ook niet je werkschoenen weer aan te trekken om in de werkmodus te komen!

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

Waarom volwassenen veel minder lachen dan kinderen

Waarom volwassenen veel minder lachen dan kinderen

  Hoe vaak lach jij op een dag? Wij volwassenen doen dat 10 tot 15 keer per dag. Dat is niet vaak. Zeker niet wanneer je dat met kinderen vergelijkt. Die lachen wel honderden keren per dag. In deze blog lees je hoe de processen in ons brein ons vermogen om te...
Word je grijs van stress

Word je sneller grijs door stress?

  Toen mijn vader grijs werd zei hij altijd voor de lol dat dat kwam door zijn zorgen over zijn kinderen. Als kind had ik mezelf daarom voorgenomen me hier later geen zorgen over te gaan maken. Maar is het echt zo? Had mijn vader gelijk? Krijg je inderdaad grijze...
Header van blog Zo houd je je brein flexibel

Denk jij jezelf weleens vast? Zo houd je je brein flexibel

  Naarmate ik zelf ouder word, merk ik het ook. De lenigheid van mijn brein is niet meer wat het vroeger was. Eerlijk gezegd niet alleen de lenigheid van mijn brein, mijn benen leg ik ook niet meer in mijn nek en de spagaat is allang verleden tijd. Dit is een...
Het geheim achter een langdurig gezond brein

Het geheim achter een langdurig gezond brein

Een pauze, om even tot rust te komen, slaan we gemakkelijk over. Daar hebben we vaak geen tijd voor. Toch zorgt rust ervoor dat je snel en gefocust kunt blijven werken. In deze blog leg ik je uit wat er tijdens rust geactiveerd wordt in je brein. Als je veel gedaan...

Welke dag in het weekend is het beste voor ontspanning en herstel?

Weekenden zijn voor veel mensen de belangrijkste momenten om weer energie op te laden, door even extra de tijd te nemen om te ontspannen. Maar waarom zijn we op sommige dagen beter in staat om te ontspannen dan op andere dagen? Het antwoord ligt in ons onderbewuste.Je...

Wat iedereen die een nieuw doel wil bereiken doet, maar niet werkt

Of je doel nu is 10 kilo afvallen, ’s avonds niet meer werken, of een financieel doel behalen, iedereen start als eerste met deze stappen, maar gaat daardoor verkeerd van start. Zonder dat ze er erg in hebben, leiden deze stappen juist niet tot het bereiken van het...

Online live trainingen

Hoe houd je jouw medewerkers vitaal en betrokken in deze coronacrisis?

“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”
Alex Hupkes

Managing Partner, KRAGT GROUP

“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”
Marlieke Dekker-Putmans

Directeur, PUTMANS NEXT LEVEL

“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”
Jorg Raven

CEO, LIQAL