Je comfortzone oprekken doe je zo

door | okt 12, 2023 | Brein, Energie, Ondernemen, Stress

Daar stond ik, gezekerd, helm op en gordel om. De wind waaide stevig en de boom, waarop ik stond, wiegde heen en weer. Ik voelde mijn hart bonken in mijn keel toen ik de diepte in staarde. Had ik dit werkelijk gewild? Mijn benen voelden als lood en zweetdruppels parelden over mijn gezicht. Hier stond ik, tien meter boven de grond, klaar om tussen de boomtoppen een parcours af te leggen. Allesbehalve plezierig. Dit was vreemd, want ik had dit toch al eerder gedaan, alleen nog nooit op deze indrukwekkende hoogte in de boomtoppen van Noorwegen. Ik bevond mij duidelijk buiten mijn comfortzone en alles in mij schreeuwde om één ding: stoppen en zo snel mogelijk terugkeren naar veiligheid. Terug naar bekend terrein.

Je brein houdt zich bij voorkeur aan de regels

Wanneer we denken aan ‘buiten je comfortzone stappen,’ denken we vaak aan parachutespringen, of het doen van enge of extreme dingen. Maar voor je brein kunnen zelfs eenvoudige dingen al buiten je persoonlijke comfortzone liggen. Denk aan spontaan een middag vrij nemen, iemand teleurstellen, je collega wijzen op een etensrestje naast zijn mond, of een presentatie geven aan een kritische klant. Je denkt misschien bij deze voorbeelden: dat is voor mij geen probleem. Comfortzones zijn echter zeer persoonlijk en voor iedereen anders. Elk brein heeft zijn eigen regels ontwikkeld door (onbewuste) leermomenten. Alles binnen deze regels is in orde, maar als je deze overschrijdt, protesteren je brein en je lichaam. Is bijvoorbeeld je werk ooit zwaar bekritiseerd, dan lever je het de volgende keer niet zomaar in.

Buiten je comfortzone zet je deze twee systemen op scherp

Wanneer je de vastgestelde comfortregels overtreedt, worden er twee systemen direct geactiveerd. Je biochemische systeem zorgt ervoor dat er veel stresshormonen in je bloed worden vrijgegeven, om energie te leveren voor een mogelijke reddingsactie. Je lichaamstemperatuur, ademhaling, hartslag en spierspanning stijgen, klaar voor actie.

In je brein begint een innerlijke dialoog op gang te komen, waarin allerlei excuses worden bedacht om je terug te leiden naar de veilige zone. “Doe dat maar de volgende keer, dit is niet het juiste moment” of “Ik kan dit beter aan mijn collega overlaten, die is er vast veel beter in.” Je brein geeft je talloze redenen om jou weer in je comfortzone te krijgen.

Een krimpende comfortzone

Elke keer dat we ons brein gehoorzamen door terug te keren naar onze comfortzone, leert ons brein dat dit de juiste actie was. Hierdoor zal je brein deze comfortregel nog belangrijker vinden. Je comfortzone wordt daardoor op dit vlak iets strakker en je alarmsysteem zal de volgende keer sterker reageren. Uiteindelijk kost dit je steeds meer energie. Naast dit leerproces is er, naarmate we ouder worden, ook een natuurlijk proces dat onze comfortzone doet krimpen. Op oudere leeftijd moeten we ons immers meer beschermen tegen gevaren, omdat we fysiek niet meer zo snel kunnen reageren. Ons ouder wordende brein zal ons eerder waarschuwen en we worden zo steeds iets voorzichtiger.

Hoe zorg je voor meer flexibiliteit in je comfortzone?

Vanwege deze processen kan het zijn dat je comfortzone te beperkend wordt. Je wilt bepaalde dingen ondernemen, maar iets houdt je tegen. Je stelt dingen uit, je behaalt je doelen niet volledig, of je wordt ongelukkig, omdat je niet doet wat je eigenlijk wilt. Het is tijd om aan de slag te gaan en je comfortzone te vergroten!

Hier zijn twee tips om dit eenvoudig te doen:

1. Rek jezelf vroeg in de ochtend op. Begin de dag met een uitdaging, zoals een koude douche nemen in plaats van een warme, je ochtendroutine veranderen, een ander ontbijt proberen, of een andere manier van vervoer kiezen. Als je dit juist in de ochtend doet, zul je er de rest van de dag van profiteren. Je alarmsysteem kan wennen aan deze uitdaging en zal daardoor later op de dag minder snel reageren. Je hebt al wat ruimte gecreëerd en je comfortzone is al een beetje opgerekt. De volgende ‘stap uit je comfortzone’ zal daardoor minder energie kosten.

2. Ga niet te ver uit je comfortzone. Zoek uitdaging net buiten je comfortzone, maar nog steeds binnen je kernwaarden. Dit is waar je het meest van groeit. Het is haalbaar en zorgt voor een constante uitbreiding. Elke dag een beetje uitdagen levert meer op dan een plotselinge grote uitdaging. Het is vergelijkbaar met spieren trainen; plotselinge extreme inspanning kan gemakkelijk leiden tot blessures.

Wat zou jij met deze twee tips kunnen doen om je comfortzone soepel te houden? Begin je dag offline, geef bewust de controle uit handen, grijp de kans om iemand te spreken die je normaal niet spreekt, of start je vandaag met een training of sport die je normaal gesproken niet meteen zou kiezen? Ik ben benieuwd!

Wil jij aan de slag met je brein en je comfortzone en daarmee je mentale en fysieke veerkracht vergroten?
Sluit dan aan bij een TopState training en ga optimaal presteren en bruisen van de energie.

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

moe of vol hoofd

Een moe of vol hoofd? Zo los je dat op!

  Soms is die ene vraag net te veel Vandaag had ik een gesprek met een professional die me vertelde dat iets hem in de privésfeer niet helemaal lekker zat. Het was vooral een gevoelskwestie. Hij en zijn vrouw, twee hardwerkende mensen, hebben werktijden die niet...
Jouw brein kan het gedrag van anderen veranderen

Jouw brein kan het gedrag van anderen veranderen

Misschien herken je het: bepaald gedrag van een collega waaraan jij je stoort en wat jullie samenwerking bemoeilijkt, waardoor het onnodig veel energie kost. Hoe fijn zou het zijn als dit gedrag zou kunnen veranderen? Maar ja, kun je het gedrag van de ander wel...
efficiënt luisteren doe je zo

Efficiënt Luisteren: De kunst van echt horen

  "Luister je wel echt, mam?" Deze onverwachte vraag van mijn dochter doorbrak mijn dagelijkse routine. Geschrokken uit mijn bezigheden, antwoordde ik aarzelend: "Ja, natuurlijk." Maar eerlijk gezegd, ondanks dat ik haar woorden kon herhalen, drong de betekenis...
beter presteren met minder ademen

Beter presteren door minder te ademen

  Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is een interessant fenomeen. Wanneer ons lichaam actiehormonen aanmaakt, volgt onze ademhalingsfrequentie automatisch. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam voldoende zuurstof krijgt voor de inzet van actie. Natuurlijk...
Waarom je hoofd niet stopt met werken

Waarom je brein niet lijkt te stoppen

Ken je dat gevoel? De werkweek zit erop, je klapt je laptop dicht en strekt je even uit. Yes, het weekend kan beginnen! Heerlijk twee dagen vrij, tijd voor andere zaken. Het werk achter je laten en aandacht voor andere dingen. Je vertrekt naar huis en onderweg bedenk...
Wat je seksleven zegt over je werkprestaties

Wat je seksleven onthult over je werkprestaties

  Praat jij wel eens over je seksleven op het werk? Wacht, wat? Hebben je seksleven en je werk een verband met elkaar? Ik moet toegeven, ikzelf houd mijn seksleven buiten de kantoormuren. Maar weet je, er valt wel degelijk iets te zeggen over deze verbinding....

“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”

Alex Hupkes

Managing Partner, KRAGT GROUP

“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”

Marlieke Dekker-Putmans

Directeur, PUTMANS NEXT LEVEL

“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”

Jorg Raven

CEO, LIQAL

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.