TOPSTATE® TRAINING

Opleiding  EnergieDeskundige

Niveau:

HBO

Tijdsduur:

8 dagdelen

Prijs:

€3295 excl. btw

Deelnemers:

10-15

Leer hoe je als EnergieDeskundige het energieniveau van jezelf, je medewerkers en je organisatie vergroot.

Als HR-professional ervaar je hoe belangrijk het menselijk kapitaal in je organisatie is. Zo heb je te maken met uitval door fysieke en mentale problemen, een ongewenste uitstroom van medewerkers en het bewaken van de werksfeer en werkgeluk. Jij weet wat er bij je medewerkers speelt en ook waar ze tegen aanlopen. Als HR-professional weet jij dat de hoeveelheid energie van jouw medewerkers of het onnodig wegstromen ervan een doorslaggevende rol speelt bij al deze elementen.

Krijg grip op de hoeveelheid energie in jouw organisatie

Energie is de basis om optimaal te kunnen leven, werken en presteren. Steeds meer organisaties investeren daarom in het implementeren van persoonlijk energiemanagement. Zij zien hierdoor het werkgeluk bij medewerkers toenemen, meer tevredenheid bij klanten en daarmee ook de bedrijfsresultaten stijgen. De kennis en inzichten die je hiervoor nodig hebt vind je in de opleiding tot EnergieDeskundige.

In het kort

De opleiding tot EnergieDeskundige geeft je de praktische en theoretische kennis van persoonlijk energiemanagement voor mens en organisatie. Doordat er in deze veranderende tijden extra veel gevraagd wordt van medewerkers is het meer dan ooit belangrijk om jouw mensen betrokken, vitaal en duurzaam inzetbaar te houden. Hoe je dat aanpakt leer je in de opleiding tot EnergieDeskundig die wordt verzorgd door verschillende experts op het vlak van energiemanagement, verandermanagement en duurzaam inzetbaarheid. Uiteraard ga je zelf ook ervaren hoe energiemanagement werkt met de Topstate methodiek. Na de opleiding weet je hoe je medewerkers zelf hun energie kunnen vergroten, hoe je dit als organisatie kunt faciliteren, wat vitaal leiderschap inhoudt en hoe je dit toepast.

Inhoud

Je doet veel kennis en inzichten op over de systemen die schuilgaan achter persoonlijke energie. Je leert hoe jij deze systemen kan beïnvloeden bij jezelf en hoe je medewerkers hierin kunt begeleiden. Daarnaast leer je welke mogelijkheden en tools jij hebt om de organisatie tot verandering aan te zetten en gaat hiermee aan de slag.

Het studieprogramma bestaat onder meer uit:

  • De werking en wetmatigheden achter persoonlijke energie gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.
  • Hoe jij het brein- en de biochemieprocessen van medewerkers zo optimaal mogelijk kan aansturen.
  • Inzichten en tools hoe je veranderprocessen op organisatieniveau kan faciliteren.
  • Welke instrumenten ingezet kunnen worden binnen energiemanagement in de dagelijkse praktijk.
  • Voorbeelden van HR-professionals, peercoaches en leidinggevenden die energiemanagement succesvol in de praktijk hebben gebracht.
  • Praktische tools, zelf aan de slag, ervaringen delen met collega’s, oefeningen die direct in de organisatie bij medewerkers kunnen worden toegepast.
  • De training wordt ondersteund met een online leeromgeving, een intake met psycho-fysiologische meting en online vragenlijsten.
  • De eindopdracht waarin jij laat zien wat en hoe jij EnergieManagement in jouw bedrijf al hebt of gaat inbrengen.

Waarom deze opleiding?

Hoe kun je de hoeveelheid energie van je medewerkers vergroten? Hoe kun jij grip krijgen op de vitaliteit, mentale veerkracht en werkgeluk van je medewerkers en daarmee sturing geven aan werkdruk, talent-behoud en bedrijfsresultaten. Wil jij je ontwikkelen tot EnergieDeskundige en medewerkers inspireren en motiveren? Wanneer medewerkers onvoldoende energie tot hun beschikking hebben komen zaken als productiviteit, flexibiliteit en creativiteit onder druk te staan. Onderzoek toont aan dat energieke organisaties lagere verzuimcijfers hebben, een hogere kwaliteit van dienstverlening en klanttevredenheid. In de rol van EnergieDeskundige houd je je bezig met het vergroten van de hoeveelheid persoonlijke energie binnen de organisatie.

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding tot EnergieDeskundige richt zich op professionals die zich willen ontwikkelen op het gebied van energiemanagement. Zij willen hun expertise over persoonlijke energie vergroten en tools, systemen en interventies kunnen implementeren om de hoeveelheid energie meetbaar te vergroten bij zichzelf en hun medewerkers. Deze opleiding is in het bijzonder geschikt voor professionals werkzaam binnen het HR-vakgebied, (peer)coaches, managers en leidinggevenden.

Resultaten

N

Je hebt persoonlijk energiemanagement voor jezelf ingezet

N

Je coachkwaliteiten zijn versterkt met diepgaande kennis over energiemanagement

N

Helder zicht op medewerkers met een energiegebrek

N

Grip op de hoeveelheid energie in jouw organisatie

N

Optimale bedrijfsresultaten door tevreden medewerkers en klanten

Door wie wordt deze opleiding gegeven?

Chantalle Weemaes, eigenaar van TopState en veel gevraagd spreker en trainer. Ze weet als geen ander hoe persoonlijk energiemanagement werkt en hoe je het brein en de biochemie van jezelf, professionals en organisaties zo kunt beïnvloeden dat de hoeveelheid energie toeneemt. Chantalle traint al 15 jaar professionals en organisaties die op hoog niveau excelleren en succesvol en hun doelen behalen.

Philip Lomans, mededirecteur van Netvlies, wat in 2012 werd uitgeroepen tot slimste bedrijf van Nederland vanwege de innovatieve manier van werken. Philip is ambassadeur van de Provincie Noord-Brabant op het gebied van innovatief werkgeverschap en groeimentor bij @nlgroeit op thema’s als innovatie, leiderschap en organisatieontwikkeling. In de opleiding verzorgt hij de inspirerende bouwstenen over energiemanagement op organisatieniveau.

Resultaat

Na de opleiding weet je hoe energiemanagement werkt bij jezelf en je medewerkers, hoe jij dit binnen de organisatie kan faciliteren zodat je succesvolle veranderingen op het vlak van energie teweeg kan brengen.

Hoeveel tijd investeer je in deze opleiding?

De tijdinvestering in de opleiding omvat:

   • 8x dagdeel theorie
   • 7x theorie-opnamen van 1 uur op de online leeromgeving.
   • Huiswerkopdrachten waar je voor moet gaan zitten kosten je ongeveer een half uur per week. Daarnaast zijn er nog de ervaringsgerichte korte oefeningen die je gedurende je dag integreert en je daardoor weinig tijd kosten.
   • De intake procedure met vragenlijsten en psychofysiologische meting en de afsluitende vragenlijsten kosten ongeveer 1,5 uur exclusief reistijd

Open inschrijving Opleiding Energie­Deskundige

De opleiding EnergieDeskundige wordt voorlopig alleen incompany gegeven.

Wil jij weten wat de maatwerkmogelijkheden zijn voor jouw bedrijf
neem dan contact met ons op
via het formulier onderaan deze pagina.

De meest gestelde vragen over de opleiding

Hoe bereik je een vitale cultuur binnen jouw organisatie?

Als EnergieDeskundige speel je een belangrijke rol in het indentificeren energielekken binnen de organisatie. Door jouw kennis en kunde weet je hier vaardig op in te spelen. Ook in het begleiden van medewerkers kun jij blijvend inspireren begeleid je hun naar een effectief energiemanagement.

Is het noodzakelijk dat ik zelf mijn energie kan managen als EnergieDeskundige?

Jazeker! Als HR-professional, (peer)coach of leidinggevende heb je een voorbeeldfunctie die zeer aanstekelijk werkt. Als je als EnergieDeskundige adviezen wilt geven op het vlak van energie of daarover met iemand in gesprek wilt gaan, kan je dat alleen als je dit zelf kunt reguleren en ervaren hebt wat dit betekent. Dan gaat inspireren vanzelf.

Daarnaast leer je in de training je eigen brein aansturen waardoor je jezelf in de juiste staat kan brengen voor een optimale communicatie. Wij vinden het om deze redenen zeer belangrijk dat je je eigen energie kunt managen alvorens het over te dragen.

Waarom maar 15 personen in een groep?

Om het resultaat van de training te garanderen is een groepsgrootte van 10-15 personen ideaal. Met dit aantal deelnemers blijft iedereen goed in beeld en is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen. In de training worden geen persoonlijke verhalen gedeeld maar wordt er juist ingaan op het toepassen van de lesstof en ervaringen met het TopState® materiaal in de dagelijkse praktijk. Met deze groepsgrootte is er ook voldoende ruimte om ingebrachte casussen uit de praktijk met elkaar te delen en van elkaar te leren. 

Waarom is er gekozen voor een blended opleiding?

Door deze training deels offline en deels online plaats te laten vinden kunnen we met de minste (tijds)investering het beste resultaat bereiken. De theoretische opnames ga je bekijken op de momenten dat het jou het beste uitkomt net als het aanvullende lesmateriaal op de online leeromgeving. Om van elkaar te leren zien we elkaar in de offline trainingen en tijdens de live online Q&A sessies. Op deze manier prikkel je alle elementen van het leren en het brein waardoor de training uiterst efficiënt verloop wat zich terug laat zien in de resultaten.

Wat staat er op de online leeromgeving?

Na iedere training opent er op de TopState online leeromgeving een nieuw onderdeel. Daarin vind je de opdrachten en de prestatie van de training terug naast aanvullend studiemateriaal in de vorm van artikelen, filmpjes, testen en invulmateriaal. Ook de theorie opname zijn hier terug te vinden.

Voor wie is deze opleiding?

 • Je bent een HR-professional of vervult een begeleidende rol binnen de organisatie. Je ziet dat energiemanagement een belangrijke rol speelt in het welzijn en welbevinden van medewerkers.
 • Je vervult een (peer)coach functie binnen jouw bedrijf en je wilt de beste energiemanagement kennis en skills in huis hebben.
 • Jij hebt een leidingevende functie en wilt vanuit jouw inzichten je team ondersteunen in hun persoonlijk energiemanagement.

Waarom duurt de opleiding een half jaar?

Omdat je in de opleiding ook zelf aan de slag gaat met jouw biochemie en je brein duurt de training zeven maanden.  Het duurzaam aanpassen van je biochemische- en breinprocessen kost letterlijk tijd.  In deze zeven maanden kun je de theorie en de praktijk gaan implementeren in je dagelijkse leven en je werkzaamheden. Op deze manier ben je zelf het voorbeeld van goed energiemanagement en kun je het op een natuurlijke wijze gemakkelijk overbrengen omdat je het je uitstekend eigen hebt gemaakt.

Kan deze opleiding ook volledig online?

Dit behoort zeker tot de mogelijkheden. Doordat we in kleine groepen live online trainen, voelen deelnemers zich verbonden met elkaar en kun je als groep ook veel online van elkaar leren. Het uitwerken van opdrachten en vragen in break-out rooms versterkt dit online leerproces.

Draagt energiemanagement bij aan goed leiderschap?

Ja, energiemanagement zou je de onmisbare basis van goed leiderschap kunnen noemen. Als je je processen zelf kunt aansturen kun je niet alleen jezelf maar ook je team optimaal managen. Leidinggeven begint bij zelfsturing, zelfbeheersing en standvastigheid. Grip ontwikkelen op je energie, je gedrag maar ook je communicatie en houding. Daarnaast ontwikkel je een oog voor de fysieke en mentale processen die bij je teamleden spelen en kun je daar veel sneller op anticiperen en problemen voorkomen.

Werk je samen met andere cursisten?

Ja, in de opleiding komen opdrachten, casussen en vragen voor die je ook met medecursisten kan bespreken. Door zowel de theorie en de praktijk samen te bespreken, leer je veel van elkaar en maak je je lesstof gemakkelijker vanuit een breder perspectief eigen.

Wat is een psycho-fysiologische meting?

Tijdens een psycho-fysiologische (biofeedback)meting wordt met behulp van biofeedbackapparatuur gemeten hoe goed je autonome zenuwstelsel (nog) functioneert. Dit deel van het zenuwstelsel regelt de werking (activiteit en rust) van organen en lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld ademhaling, hartslag en transpiratie. Met deze meting breng je middels de reacties van het autonome zenuwstelsel de hoeveelheid beschikbare persoonlijke energie in kaart. Voorafgaand aan de training bepalen we bij alle deelnemers met deze meting de individuele startpositie.

Wat meet het vragenlijstonderzoek?

Voor de opleiding start mag je deelnemen aan het online vragenlijstonderzoek. Dit zijn gevalideerde vragenlijsten die je samen met de psychofysiologische meting een mooi overzicht geven van je startpositie middels je aanwezige hoeveelheid energie. Daarnaast stellen we je online op de leeromgeving nog een paar persoonlijke vragen om maatwerk te kunnen leveren in de opleiding. Hierin wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de doelen en wat jij persoonlijk na de training geleerd en ervaren wilt hebben.

Deelnemers waarderen deze training met een:

“Het is ontzettend leerzaam en waardevol om deze training met het gehele management te volgen. Naast alles dat je persoonlijk meeneemt kunnen we nu echt samen energie in de organisatie brengen. Je krijgt veel handvatten om de ‘baas’ te zijn over je eigen brein en energie. Heel blij dat dit op mijn pad is gekomen. Ik raad het iedereen aan.”

Barbara Savelsberg

Afdelingsmanager Ruimte, Gemeente Geldrop-Mierlo

“Inspirerende opleiding waarvan mijn energieniveau direct is gaan stijgen. Zeer waardevolle inzichten opgedaan voor mezelf en de ander. Ik wil er graag nog meer over leren!”

“Mooie training met praktische handvatten om in de praktijk in te zetten!”

Miloushka Kronstadt

Adviseur / Coach duurzame inzetbaarheid, Deventer Ziekenhuis

“Altijd doen! Verrijking voor jezelf als ook om op wat voor momenten en op welke plek vooruit te komen. Een echte energie gever.”

John Bastiaans

Afdelingsmanager Dienstverlening, Gemeente Geldrop-Mierlo

Wil jij meer weten over de opleiding Energie­Deskundige?

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.