[Vlog] Snel geïrriteerd? Dit gebeurt er in je brein
Het ene moment kun je je aan iets storen, wat je op een ander moment misschien wel helemaal ontgaat. Je irritatie-niveau is niet altijd hetzelfde. Soms komen prikkels veel heftiger je brein binnen dan een andere keer. Hoe dat werkt leg ik je uit in deze korte vlog, waarbij ik je ook laat zien hoe je dit zelf kan beïnvloeden.
Ik neem je graag mee naar zo’n momentje, ‘s avonds op de bank. Ik verwacht dat je het wel herkent. Je hebt een hele dag gewerkt, we werken nog thuis, veel beeldschermwerk gehad en je bent eigenlijk best wel vermoeid. De persoon naast jou heeft een zak chips op schoot en zit heerlijk uit die zak chips te eten en jij stoort je mateloos aan het kauwen op die chips en al dat geritsel.
Maar misschien, een paar weken geleden, kon je naast iemand zitten die chips at en merkte je dat eigenlijk helemaal niet. Wat gebeurt er in je brein dat je je daar de ene keer heel erg aan kan storen en de andere keer niet?
Dat heeft te maken met je hoeveelheid energie. Is deze hoeveelheid energie minder, dan gaat je brein het vergrootglas erbij pakken, om met het vergrootglas jou extra te beschermen voor alles wat er kan gebeuren. Maar daarmee komen alle prikkels ook veel meer binnen. Dus je hoort dat geluid ook veel beter, dat kauwen, je ziet ook veel meer en je stoort je dus ook veel gemakkelijker aan een hele hoop dingen. Nou, laat dat een heel mooi kenmerk zijn.
Als jij merkt, mijn lontje is een beetje korter, ik stoor me veel eerder aan dingen, weet dan dat je wat lager in je energie zit en dat het tijd is om aan de oplader te gaan. Het is tijd om je energielevel wat op te krikken. Ga op tijd naar bed en neem regelmatig pauzes, om daarmee het vergrootglas in je brein achterwege te laten.