[Vlog] Stimuleer veranderingen met een geluksgevoel
Als oxytocine, het verbindingshormoon, wordt vrijgemaakt, geeft ons dat een fijn gevoel. We voelen ons gezien, we horen erbij. Een prachtige aansturing vanuit onze natuur om te kunnen overleven. Je wilt hierdoor graag bij anderen blijven, wat de kans op overleven groter maakt.
Als sociale wezens hebben we graag veel van dit feel good hormoon. Oxytocine kan ons met deze eigenschappen ook helpen veranderprocessen te vergemakkelijken. We kunnen de aanmaak ervan bij elkaar prikkelen, waardoor we eerder geneigd zijn om ons aan te passen. In deze vlog leg ik je, aan de hand van online aankopen doen, uit hoe dat dat werkt:
De laatste jaren zijn we in ons koopgedrag best flink veranderd. Dat was een heel veranderproces en ondertussen kopen wij behoorlijk online. Waarom is dat nu en waarom wordt er verwacht dat we dat nog veel meer zullen gaan doen? Een gewone aankoop in een winkel zorgt voor twee geluksmomentjes: het moment dat je het koopt en het momentje dat je het product in gebruik neemt.
Online hebben we veel meer geluksmomenten: het moment van aankopen online, het moment dat de postbode voor de deur staat en het moment van in gebruik nemen. En dan hebben we ook alle tussenmomentjes nog: dat we een mailtje krijgen dat het er aan komt, dat het ingepakt wordt, dat het er bijna is. Bij al die momenten maken wij die fijne oxytocine aan.
In veranderprocessen zouden we daar veel meer gebruik van moeten maken. Vaak belonen we of hebben we een geluksmoment als we ons doel bereikt hebben, maar het is veel zinvoller om meer geluksmomentjes, op weg naar dat doel, te creëren.
Verdeel de periode op weg naar het doel in kleine stukjes en creëer zo iedere keer dat geluksmoment door te belonen, te benoemen, door even dat mailtje te sturen van “Wat fijn dat we halfweg zijn”. Ga eens kijken hoe jij omgaat met dit soort geluksmomentjes en hoe je er misschien nog veel meer kan gaan creëren.
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt