Herken jij deze top 5 van corona-energievreters?
De vakantieperiode zit erop, een tijd die veel professionals gebruiken om weer op te laden. Toch blijkt vooral dit jaar dat een vakantie onvoldoende is om weer bij te tanken. Een paar weken vakantie en ontspanning weegt niet op tegen een coronajaar, waarin voor velen het energieverbruik heel hoog lag. Uit onderzoeken van verzekeraar ASR en salarisverwerker ADP blijkt dat het aantal mensen dat uitvalt door een energiegebrek en psychische klachten flink groeit.
Veel professionals ervaren het thuiswerken steeds meer als last en hebben moeite met het bewaken van de balans tussen werk en privé. Wat maakt nu dat we hier te veel energie op verliezen en dat onze energievoorraad langzaam uitput?
Hier is de top vijf van energievreters:
1. Onze dagen zijn langer geworden
Uit onderzoek is gebleken dat er nu veel langere werkdagen gemaakt worden. Onze uitgespaarde reistijd is uiteindelijk werktijd geworden. Er wordt een tandje bijgezet om te verbloemen dat het thuiswerken ook minder efficiënt kan zijn. Werknemers willen niet overkomen dat ze thuis de kantjes ervan aflopen en voelen een grote verantwoordelijkheid om het werk af te krijgen. Daarnaast is thuis werken met kinderen in huis niet ideaal, waardoor ook veel werkuren in de avond zijn komen te liggen. Het tot laat doorwerken beïnvloedt onze nachtrust meer dan we denken. We slapen minder diep en kunnen daardoor minder energie sparen. De nieuwe dag begint weer met een nieuw energietekort.
2. We staan constant op aan
Omdat werk en privé op één plek plaatsvindt, kan ons brein moeilijker schakelen tussen de aan- en uit-stand. We lopen hiermee het risico de gehele dag op aan te staan, zeker als we ook in de avond nog een paar uurtjes blijven werken. Als het werk er voor die dag op zit, stopt ons brein er niet altijd mee. Veel mensen geven daardoor aan dat het moeilijker is om van het werk los te kunnen komen. Hun uitgiftepatroon van energie blijft hoog, ondanks dat ze letterlijk zijn gestopt met werken.
3. Eenzaamheid
Even zonder sociale contacten lukt ons prima, maar op de lange termijn gaat ons dat veel kosten. We zijn van nature groepsdieren en hebben elkaar nodig om te kunnen leven. Oxytocine is een leidend hormoon hierin, wat ons een goed en geborgen gevoel geeft bij contact. Het zorgt ervoor dat we elkaar opzoeken, met als gevolg een hogere kans op overleven. Toen het langer ging duren, kregen we steeds meer behoefte aan dit hormoon en zorgde het tekort ervan ook voor mindere gevoelens. Een bijkomstigheid van dit hormoon is dat het energiebesparend werkt. Het tekort zorgt dat we meer energie verbruiken, naast dat we ons mentaal niet happy voelen.
4. Onduidelijkheid en onzekerheid als gevolg
De pandemie zorgde ook voor onduidelijkheid en onzekerheid. Zowel op het vlak van gezondheid natuurlijk, maar ook op het vlak van wat je nu wel of niet moet doen. Ga ik wel naar mijn (zieke) ouders, of doe ik dat juist niet? Hoe lang gaat deze situatie duren? Niemand wist het, we moesten maar afwachten met steeds wisselende maatregelen. Voor sommigen betekende het ook financiële onzekerheid in hun onderneming, of behoud van baan. Zolang onduidelijkheid en onzekerheid in een persoon aanwezig zijn, blijft het brein alert en in de waakstand staan. Ook dit leidt tot een hoger energieverbruik. Zonder dat je hier bewust van hoeft te zijn, omdat het zich geleidelijk en onbewust ontwikkelt.
5. Schaarste aan personeel
De andere kant heeft zich ook laten zien. Een bedrijf wat juist nog beter ging draaien had moeite om nieuw personeel te vinden, om de toegenomen werkdruk op te vangen. Het zorgde ervoor dat het zittende personeel harder moest werken. Er ontstond een hogere werkdruk, wat ons meer energie kost. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de zorg, die heeft een behoorlijk tandje bij moeten zetten.
Door al deze energievreters van het afgelopen jaar, en er zijn er nog meer te bedenken, hebben we een duur jaar achter te rug wat betreft ons energieverbruik. Gelukkig heeft niet iedereen dat ervaren. Het maakt wel dat het steeds belangrijker wordt om alert te blijven op de signalen die we ervaren bij een energiegebrek en daarop goed te anticiperen. Uitputting van je energiereserves kan je te veel mentale en fysieke problemen geven. In een vakantieperiode gaan we even aan de zijlijn staan en kunnen we waarnemen hoe het met ons gaat en waar we behoefte aan hebben. Juist daarom leent het moment zich nu voor het gesprek hierover, want op hoog niveau van energieverbruik te blijven hangen, daar hangt een te duur prijskaartje aan.
Hoe zit het inmiddels met jouw energievoorraad?
Doe hier de gratis test. Met deze persoonlijke energietest weet jij in vijf minuten hoeveel energie je tot je beschikking hebt en wat dat voor jou betekent. Goed om deze ook nu weer even te checken, om zo onopvallende (corona)energielekken op tijd de kop in te drukken!
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt