Wat betekent jouw score en wat kun je ermee?

Je hebt 0 tot 60 punten

De uitslag van de test laat zien dat je op dit moment onvoldoende energie hebt om op niveau te presteren. Misschien herken je het ook wel. Je bent moe, je doet steeds langer over acties dan je gewend bent, het is alsof er een vertragingsfactor op zit. Je stelt zaken steeds gemakkelijker uit en je inspiratie en scherpte laten te wensen over. Als je ’s avonds thuiskomt is de puf er echt uit en word je graag met rust gelaten. Emotioneel merk je ook verschil, je bent veel eerder geraakt, je lontje is korter en beslissingen nemen gaat je moeilijker af.

De uitslag laat zien dat er weinig sprake is van energiemanagement heeft plaats gevonden. Er lekt constant energie weg waardoor je voor je gewenste prestaties energie te kort komt. Hoe je in deze staat gekomen bent is een geleidelijk proces. In het begin valt de weggelekte energie niet zo op maar op den duur gaat je lichaam de reserve-energiebronnen aanboren, dat is meestal het moment dat jij gaat merken dat het niet helemaal meer naar wens verloopt.

Je hebt 60 tot 80 punten

De uitslag van de test laat zien dat je een redelijk tot goed energiemanagement hebt. Je hebt meestal voldoende energie, maar ervaart mogelijk wel wat kleine ongemakken in je concentratie, scherpte van geest of emotionele stabiliteit. Mogelijk merk je ook op dat je sneller vermoeid bent dan voorheen en je productiviteit afgenomen is. Je schuift zaken wat sneller voor je uit net als het nemen van beslissingen. Je presteert voldoende maar je weet dat er eigenlijk meer in zit dan wat er nu uit komt.

Je uitslag laat zien dat er kleine energielekjes zijn die als ze langer aanhouden voor grotere ontregelingen kunnen gaan zorgen. Door je bewust met energiemanagement bezig te gaan houden krijg je meer energie voor je prestaties en succes. Het is heel interessant om deze kleine energielekjes stop te zetten en zo de gewenste verbeterslag te maken. Deze lekjes kan je bij twee systemen aantreffen, bij je biochemische systeem en je brein. Beide systemen zijn verantwoordelijk voor de hoeveelheid energie die vrijgegeven wordt.

Je hebt 80 tot 100 punten

De uitslag van de test laat zien dat jij je energiemanagement op orde hebt. Je hebt voldoende energie waarmee je goed kan presteren. Je werkt daardoor efficiënt en doelgericht, bent scherp en geïnspireerd. Zowel je biochemische systeem als je brein staan optimaal ingesteld om met zo min mogelijk energie je werkzaamheden te verrichten. Je verbruikt niet meer energie dan noodzakelijk. Je spreekt alleen energiereserves aan als dat echt nodig is en hebt hiermee altijd voldoende energie op voorraad. Het is energie wat de fundamentele kracht is achter presteren en jij voelt dat.

Neem de eerste stappen om snel meer energie te creëren!

 

Als je energiemanagement niet optimaal is, verbruik je onnodig veel energie. Omdat energie de fundamentele kracht is achter presteren merk je dat je acties achteruit gaan, eerst in kwantiteit daarna in kwaliteit. Soms merk je het eerder aan je lichaam, je gezondheid. Het is dus zinvol om hier tijd in te gaan investeren!

Ons lichaam is zo gemaakt dat het zich steeds aanpast aan nieuwe situaties. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Jouw systemen, brein en biochemie, zijn heel maakbaar en passen zich herhaaldelijk aan op de vraag. Door de juiste prikkel aan deze systemen te geven kun jij ze energiezuinig laten werken.

 

Stap 1

De eerste stap voor een goed energiemanagement is het in kaart gaan brengen van je energieverbruik. Wanneer sta je op “uit” en wanneer sta je op “aan”?

Vaak herkennen we dit wel bij een fysieke actie of een rustmoment op de bank maar ook binnen één actie, vergaderen bijvoorbeeld, kun je beide standen tegen komen. Zit je spreekwoordelijk op het puntje van je stoel of leun je wat meer achterover, je neemt op beide manieren deel maar met een ander energieverbruik. Het wil dus niet zeggen dat de “uit” stand betekent dat je niets doet. Het zijn acties op een lager pitje waarbij je met minder energie de actie uitvoert. Als je het met een auto vergelijkt, dan geef je gas met je “aan” stand en in de “uit” stand geef je geen gas meer maar je auto blijft nog wel steeds rijden.

Stap 2

Als je deze twee standen hebt herkend ga je ze consequent met elkaar afwisselen. Dus tussen langere activiteiten door is even pauze nemen heel belangrijk maar ook binnen activiteiten ga je schakelen tussen deze twee standen. Als je je hier goed in traint, is het voor je omgeving niet eens altijd merkbaar in welke stand je staat. Je rijdt immers net als het autovoorbeeld hierboven, gewoon door. Wel zullen ze, net als jij, merken dat je steeds productiever gaat functioneren. Het zijn kenmerken van een kundig energiemanagement waarmee je energie bespaart en je productiviteit laat toenemen.

Stap 3

In de brein zit je software. Daar huizen de programma’s van waaruit jij handelt. Het zijn ontelbaar onderbewuste programma’s. Sommige programma’s die je draait (en je hoeft niet eens te weten welke dat zijn) vragen veel energie. Ook daar valt veel winst te behalen met een kundig eneregiemanagement. Deze “dure” programma’s kun je in enkele seconden wijzigen waardoor je direct energie bespaart en efficiënter wordt. Dit trainen we live zodat we iedereen deze ervaring succesvol kunnen aanbieden. We nodigen je daarom uit om deel te nemen aan de TopState BoostCamp zodat je ook stap 3 aan je energiemanagement kan toevoegen voor betere prestatie, gezondheid en geluk.

 

Veel succes!

Chantalle Weemaes

Zó kun je het beste je focus verbeteren

Zo maak je je hoofd leeg en vergroot je je focus

  Gebruik jij je vakantie ook om weer tot rust te komen? Heb je vrije dagen of het weekend echt nodig om je hoofd leeg te maken? Veel professionals zullen dit bevestigen, maar erkennen tegelijkertijd dat een weekend of vakantie soms ook niet volstaat. Is een...
offline op vakantie

6 tips om succesvol offline te gaan op vakantie

Heerlijk. Bijna vakantie. Even een aantal weken helemaal niets. Even geen werk, geen stress, geen mailtjes…, toch? Het blijkt dat 25% van de Nederlandse vakantiegangers tijdens zijn of haar vakantie online gaat voor het werk. Dit gaat vaak onopgemerkt. Even een...
Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Waar denk jij als eerste aan bij persoonlijk energiemanagement (PEM)? Wat levert een kundig persoonlijk energiemanagement op? Als ik dit aan mensen vraag, denken zij vaak aan fysieke en mentale vitaliteit of het hebben van voldoende veerkracht en dat is natuurlijk...

Ben jij voorbereid op de 1 april grappen van jouw brein?

De spanning in de klas was om te snijden. Remco, onze klaswaaghals, had pindakaas op de deurklink gesmeerd, juist bij die leraar waarvan je twijfelde of hij wel kon lachen om zo'n grap. We hadden afgesproken om gezamenlijk "één april, kikker in je bil!" te roepen op...
waarom ja-zeggers egoïstisch zijn

Waarom ‘ja-zeggers’ juist egoïstisch zijn

  Mensen die vaak "ja" zeggen, zijn er in allerlei vormen en maten. Denk bijvoorbeeld maar aan de professional die wakker ligt uit angst voor confrontaties, of de medewerker die het moeilijk vindt anderen teleur te stellen en daardoor te veel hooi op zijn vork...
Herken de 10 soorten signalen die wijzen op een energiegebrek

Aan deze 10 signalen herken je een energiegebrek

De kans op een ongeluk in het verkeer is volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) vier keer zo groot als de bestuurder moe is. Een tekort aan energie beïnvloedt onze prestaties namelijk aanzienlijk. Voldoende energie is niet alleen...

Deelnemers waarderen de BoostCamp met een: