Wat betekent jouw score en wat kun je ermee?

Je hebt 0 tot 60 punten

De uitslag van de test laat zien dat je op dit moment onvoldoende energie hebt om op niveau te presteren. Misschien herken je het ook wel. Je bent moe, je doet steeds langer over acties dan je gewend bent, het is alsof er een vertragingsfactor op zit. Je stelt zaken steeds gemakkelijker uit en je inspiratie en scherpte laten te wensen over. Als je ’s avonds thuiskomt is de puf er echt uit en word je graag met rust gelaten. Emotioneel merk je ook verschil, je bent veel eerder geraakt, je lontje is korter en beslissingen nemen gaat je moeilijker af.

De uitslag laat zien dat er weinig sprake is van energiemanagement heeft plaats gevonden. Er lekt constant energie weg waardoor je voor je gewenste prestaties energie te kort komt. Hoe je in deze staat gekomen bent is een geleidelijk proces. In het begin valt de weggelekte energie niet zo op maar op den duur gaat je lichaam de reserve-energiebronnen aanboren, dat is meestal het moment dat jij gaat merken dat het niet helemaal meer naar wens verloopt.

Je hebt 60 tot 80 punten

De uitslag van de test laat zien dat je een redelijk tot goed energiemanagement hebt. Je hebt meestal voldoende energie, maar ervaart mogelijk wel wat kleine ongemakken in je concentratie, scherpte van geest of emotionele stabiliteit. Mogelijk merk je ook op dat je sneller vermoeid bent dan voorheen en je productiviteit afgenomen is. Je schuift zaken wat sneller voor je uit net als het nemen van beslissingen. Je presteert voldoende maar je weet dat er eigenlijk meer in zit dan wat er nu uit komt.

Je uitslag laat zien dat er kleine energielekjes zijn die als ze langer aanhouden voor grotere ontregelingen kunnen gaan zorgen. Door je bewust met energiemanagement bezig te gaan houden krijg je meer energie voor je prestaties en succes. Het is heel interessant om deze kleine energielekjes stop te zetten en zo de gewenste verbeterslag te maken. Deze lekjes kan je bij twee systemen aantreffen, bij je biochemische systeem en je brein. Beide systemen zijn verantwoordelijk voor de hoeveelheid energie die vrijgegeven wordt.

Je hebt 80 tot 100 punten

De uitslag van de test laat zien dat jij je energiemanagement op orde hebt. Je hebt voldoende energie waarmee je goed kan presteren. Je werkt daardoor efficiënt en doelgericht, bent scherp en geïnspireerd. Zowel je biochemische systeem als je brein staan optimaal ingesteld om met zo min mogelijk energie je werkzaamheden te verrichten. Je verbruikt niet meer energie dan noodzakelijk. Je spreekt alleen energiereserves aan als dat echt nodig is en hebt hiermee altijd voldoende energie op voorraad. Het is energie wat de fundamentele kracht is achter presteren en jij voelt dat.

Neem de eerste stappen om snel meer energie te creëren!

 

Als je energiemanagement niet optimaal is, verbruik je onnodig veel energie. Omdat energie de fundamentele kracht is achter presteren merk je dat je acties achteruit gaan, eerst in kwantiteit daarna in kwaliteit. Soms merk je het eerder aan je lichaam, je gezondheid. Het is dus zinvol om hier tijd in te gaan investeren!

Ons lichaam is zo gemaakt dat het zich steeds aanpast aan nieuwe situaties. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Jouw systemen, brein en biochemie, zijn heel maakbaar en passen zich herhaaldelijk aan op de vraag. Door de juiste prikkel aan deze systemen te geven kun jij ze energiezuinig laten werken.

 

Stap 1

De eerste stap voor een goed energiemanagement is het in kaart gaan brengen van je energieverbruik. Wanneer sta je op “uit” en wanneer sta je op “aan”?

Vaak herkennen we dit wel bij een fysieke actie of een rustmoment op de bank maar ook binnen één actie, vergaderen bijvoorbeeld, kun je beide standen tegen komen. Zit je spreekwoordelijk op het puntje van je stoel of leun je wat meer achterover, je neemt op beide manieren deel maar met een ander energieverbruik. Het wil dus niet zeggen dat de “uit” stand betekent dat je niets doet. Het zijn acties op een lager pitje waarbij je met minder energie de actie uitvoert. Als je het met een auto vergelijkt, dan geef je gas met je “aan” stand en in de “uit” stand geef je geen gas meer maar je auto blijft nog wel steeds rijden.

Stap 2

Als je deze twee standen hebt herkend ga je ze consequent met elkaar afwisselen. Dus tussen langere activiteiten door is even pauze nemen heel belangrijk maar ook binnen activiteiten ga je schakelen tussen deze twee standen. Als je je hier goed in traint, is het voor je omgeving niet eens altijd merkbaar in welke stand je staat. Je rijdt immers net als het autovoorbeeld hierboven, gewoon door. Wel zullen ze, net als jij, merken dat je steeds productiever gaat functioneren. Het zijn kenmerken van een kundig energiemanagement waarmee je energie bespaart en je productiviteit laat toenemen.

Stap 3

In de brein zit je software. Daar huizen de programma’s van waaruit jij handelt. Het zijn ontelbaar onderbewuste programma’s. Sommige programma’s die je draait (en je hoeft niet eens te weten welke dat zijn) vragen veel energie. Ook daar valt veel winst te behalen met een kundig eneregiemanagement. Deze “dure” programma’s kun je in enkele seconden wijzigen waardoor je direct energie bespaart en efficiënter wordt. Dit trainen we live zodat we iedereen deze ervaring succesvol kunnen aanbieden. We nodigen je daarom uit om deel te nemen aan de TopState BoostCamp zodat je ook stap 3 aan je energiemanagement kan toevoegen voor betere prestatie, gezondheid en geluk.

 

Veel succes!

Chantalle Weemaes

moe of vol hoofd

Een moe of vol hoofd? Zo los je dat op!

  Soms is die ene vraag net te veel Vandaag had ik een gesprek met een professional die me vertelde dat iets hem in de privésfeer niet helemaal lekker zat. Het was vooral een gevoelskwestie. Hij en zijn vrouw, twee hardwerkende mensen, hebben werktijden die niet...
Jouw brein kan het gedrag van anderen veranderen

Jouw brein kan het gedrag van anderen veranderen

Misschien herken je het: bepaald gedrag van een collega waaraan jij je stoort en wat jullie samenwerking bemoeilijkt, waardoor het onnodig veel energie kost. Hoe fijn zou het zijn als dit gedrag zou kunnen veranderen? Maar ja, kun je het gedrag van de ander wel...
efficiënt luisteren doe je zo

Efficiënt Luisteren: De kunst van echt horen

  "Luister je wel echt, mam?" Deze onverwachte vraag van mijn dochter doorbrak mijn dagelijkse routine. Geschrokken uit mijn bezigheden, antwoordde ik aarzelend: "Ja, natuurlijk." Maar eerlijk gezegd, ondanks dat ik haar woorden kon herhalen, drong de betekenis...
comfortzone oprekken

Je comfortzone oprekken doe je zo

  Daar stond ik, gezekerd, helm op en gordel om. De wind waaide stevig en de boom, waarop ik stond, wiegde heen en weer. Ik voelde mijn hart bonken in mijn keel toen ik de diepte in staarde. Had ik dit werkelijk gewild? Mijn benen voelden als lood en...
beter presteren met minder ademen

Beter presteren door minder te ademen

  Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is een interessant fenomeen. Wanneer ons lichaam actiehormonen aanmaakt, volgt onze ademhalingsfrequentie automatisch. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam voldoende zuurstof krijgt voor de inzet van actie. Natuurlijk...
Waarom je hoofd niet stopt met werken

Waarom je brein niet lijkt te stoppen

Ken je dat gevoel? De werkweek zit erop, je klapt je laptop dicht en strekt je even uit. Yes, het weekend kan beginnen! Heerlijk twee dagen vrij, tijd voor andere zaken. Het werk achter je laten en aandacht voor andere dingen. Je vertrekt naar huis en onderweg bedenk...

Deelnemers waarderen de BoostCamp met een: