Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

door | apr 4, 2024

Waar denk jij als eerste aan bij persoonlijk energiemanagement (PEM)? Wat levert een kundig persoonlijk energiemanagement op? Als ik dit aan mensen vraag, denken zij vaak aan fysieke en mentale vitaliteit of het hebben van voldoende veerkracht en dat is natuurlijk helemaal correct. Maar het beschikken over voldoende persoonlijke energie heeft invloed op nog zoveel meer dan dat waar we vaak in eerste instantie aan denken.

Zo heeft je energie ook invloed op je slaap, je focus en concentratie, het filteren van informatie, je gedrag, je prestaties, effectiviteit en het behalen van je doelen. Maar ook hoe aantrekkelijk je bent, je communicatie, je creativiteit, hoe je omgaat met werkdruk en je leiderschap.

In deze blog ga ik uit de doeken doen dat je met kundig persoonlijk energiemanagement sturing krijgt op al deze processen. Een goed beheer van je energie is dus onmisbaar voor iedereen die meer uit het leven en zijn werk wil halen.

1. Je gaat optimaal slapen

Heb je voldoende energie, dan leidt dat tot een diepere en meer herstellende slaap. Door gedurende de dag je activiteiten bewust af te wisselen met rustmomenten, help je jouw lichaam en geest om in een natuurlijk slaap-waakritme te komen. Dit onderdeel van persoonlijk energiemanagement maakt het makkelijker om in slaap te vallen en ook goed door te kunnen slapen, waardoor je slaapkwaliteit verbetert. Wanneer je echter gedurende de dag te lang op een hoge versnelling draait en daarmee te veel energie verbruikt, beïnvloedt dit direct je diepe slaap. Deze is cruciaal voor je energieniveau van de volgende dag. Een goede nachtrust begint dus al met effectief energiemanagement in de ochtend.

2. Het bevordert je fysieke en mentale vitaliteit

Je energie is het fundament voor zowel je fysieke als mentale vitaliteit, omdat het de basis vormt voor alle lichaamsfuncties en cognitieve processen. Op fysiek vlak stelt energie ons in staat om letterlijk te bewegen en ook om goed te herstellen van inspanningen, zodat we fit en gezond kunnen blijven. Op mentaal vlak heeft energie invloed op je gevoel van eigenwaarde, het om kunnen gaan met emoties, hoe je de wereld inkijkt en in welke mate je opgewassen bent tegen de uitdagingen van het leven. Je energie beïnvloedt de processen waarmee we zowel lichamelijk als mentaal goed in ons vel zitten.

3. Het vergroot je veerkracht

Je veerkracht bepaalt hoe goed je terug kunt veren na een (flinke) stressprikkel. Het heeft invloed op de mogelijkheid of je uit je evenwicht wordt gehaald, hoe goed je jouw welbevinden kunt behouden, of zelfs kunt verbeteren. We herkennen het allemaal wel dat als we moe zijn we niet zo veel kunnen hebben. Onze veerkracht neemt bij vermoeidheid direct af. We zijn kwetsbaarder met een energietekort, worden ook gemakkelijker ziek en dealen moeilijker met veranderingen. Energie en veerkracht gaan hand in hand. Wil jij je veerkracht vergroten, zorg dan voor een goed persoonlijk energiemanagement.

4. Het bepaalt de kwaliteit van je focus en concentratie

We ervaren allemaal dat onze focus en concentratie afneemt bij te weinig energie. Met voldoende energie behouden we onze scherpte. Een opgebouwd energietekort heeft ook invloed op de hippocampus, een onderdeel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij geheugen en concentratie. Een langdurig energietekort leidt tot krimp van de hippocampus, wat niet alleen een tijdelijke afname in focus, geheugen en concentratie veroorzaakt, maar ook op lange termijn een vermindering van deze capaciteiten tot gevolg heeft. Het CRH-hormoon (corticotropine-releasing hormone), dat vrijkomt wanneer energie nodig is, speelt hierin een cruciale rol. Energie, focus en concentratie zijn dus intrinsiek met elkaar verbonden. Goede zorg voor je energieniveau betekent dus ook het creëren van een optimale focus en concentratie.

5. Het beïnvloedt je gedrag

Energie beïnvloedt direct ons gedrag, omdat het de bijbehorende breinprogramma’s activeert. Met voldoende energie zijn we beter in staat om goede keuzes te maken, geduldiger te zijn en effectiever te communiceren. Het stelt ons ook in staat om stress beter te beheersen en impulsieve reacties te vermijden. Een energiegebrek leidt daarentegen vaker tot irritaties, verminderd oordeelsvermogen en een neiging tot negativisme. Zo gaan vermoeide mensen eerder dingen uitstellen of controleren en hebben ze een ‘korter lontje’ en neemt hun vertrouwen af. De hoeveelheid energie bepaalt daarmee ook het functioneren van teams en de kwaliteit van leiderschap. Zo heeft het een duidelijke invloed op de cultuur in teams. Goed energiemanagement daarentegen bevordert gedragingen die individueel en collectief voordeel opleveren, doordat het de positieve aspecten van het brein stimuleert.

6. Helpt bij het filteren van de informatiestroom

Energie speelt een cruciale rol in de verwerking van prikkels, omdat het ook de werking van ons zenuwstelsel en onze hersenen ondersteunt. Een optimaal energieniveau stelt ons in staat om informatie snel en efficiënt te verwerken, te reageren op onze omgeving en relevante van irrelevante informatie te onderscheiden. Bij een energietekort werken deze processen minder goed: Het wordt moeilijker de binnenkomende prikkels te filteren en onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke prikkels. Dit kan leiden tot een overweldigend gevoel, of het onvermogen om adequaat te reageren. Grip krijgen op onze huidige informatiestroom en deze optimaal te filteren, doe je door grip te krijgen op je energiemanagement.

7. Heeft invloed op je prestaties, effectiviteit en het bereiken van je doelen

Het realiseren van je doelen vereist niet alleen een plan, maar ook een investering in jezelf. Uiteindelijk ben je zelf hierin het belangrijkste instrument. Energie speelt ook hier een cruciale rol: Het bepaalt onze snelheid, scherpte en vastberadenheid. Met voldoende energie zijn we productiever, creatiever en innovatiever, allemaal essentieel voor probleemoplossend vermogen en je succes. Energie zorgt voor motivatie en betrokkenheid, helpt ons tegenslagen te overwinnen en inspanningen voort te zetten richting onze doelen. In essentie maakt energie ons capabeler en vergroot het onze kans op succes. Dit laat zien hoe belangrijk het is om in onze eigen energievoorziening te investeren.

8. Je energie bepaalt je werkdruk(beleving)

Doordat energie je draagkracht en veerkracht beïnvloedt, bepaalt het hoe we werkdruk ervaren. De balans tussen werkdruk en daadkracht wordt minder makkelijk verstoord. Met voldoende energie voelen we ons, door de juiste breinprogramma’s, capabeler om taken aan te pakken. Uitdagingen zijn daardoor beter beheersbaar. Met persoonlijk energiemanagement kunnen we stressprikkels en emoties zelf goed gaan reguleren. Dit verhoogt ons vermogen om efficiënt en effectief te blijven werken, zelfs onder druk. Energiegebrek daarentegen maakt dat dezelfde taken als zwaarder en meer overweldigend worden ervaren, waardoor de perceptie van werkdruk toeneemt. Energiemanagement is dus essentieel voor het positief omgaan en ervaren van werkdruk en het behouden van een gezonde werk-privébalans.

9. Je energie bepaalt hoe aantrekkelijk je bent

Mensen, teams en organisaties met voldoende energie zijn voor ons (onbewust) aantrekkelijker. Dit komt doordat ons brein hierin een overlevingsvoordeel ziet. Energieke mensen zijn beter in staat om uitdagingen aan te gaan en daarbij te overleven. Het maakt ze aantrekkelijk als partners of bondgenoten. Deze natuurlijke aantrekkingskracht wordt niet alleen beïnvloed door de fysieke kenmerken van energie, maar ook de onbewuste aantrekkingskracht. Werkplekken met energieke personen en teams zijn dan ook aantrekkelijke plekken om te werken. Je ziet dit terug bij het aantrekken en behouden van medewerkers. Zo speelt energie een onderbewuste, maar belangrijke, rol waardoor investeren in energiemanagement voor bedrijven zeer de moeite waard is.

Energiemanagement: de kern van persoonlijke en professionele groei

Persoonlijk energiemanagement is de sleutel tot het verbeteren van vrijwel elk aspect van ons leven en werk. Van het verhogen van onze fysieke en mentale vitaliteit, tot het versterken van onze veerkracht, focus, en gedrag. Het beïnvloedt hoe we presteren, onze doelen bereiken en zelfs hoe aantrekkelijk we zijn voor anderen. Door te investeren in ons energiemanagement, investeren we in ons meest waardevolle bezit: onszelf. Dit maakt energiemanagement niet alleen waardevol, maar essentieel voor een vervullend en succesvol leven.

Wil jij optimaal leven en werken en met jouw persoonlijk energiemanagement aan de slag en zelf gaan ervaren wat het jou op al deze vlakken gaat brengen?
Lees dan hier verder over de mogelijkheden van de: TopState training.

Wil jij weten wat deelnemers van de TopState training Persoonlijk energiemanagement (PEM) vinden?

Ben jij voorbereid op de 1 april grappen van jouw brein?

De spanning in de klas was om te snijden. Remco, onze klaswaaghals, had pindakaas op de deurklink gesmeerd, juist bij die leraar waarvan je twijfelde of hij wel kon lachen om zo'n grap. We hadden afgesproken om gezamenlijk "één april, kikker in je bil!" te roepen op...
waarom ja-zeggers egoïstisch zijn

Waarom ‘ja-zeggers’ juist egoïstisch zijn

  Mensen die vaak "ja" zeggen, zijn er in allerlei vormen en maten. Denk bijvoorbeeld maar aan de professional die wakker ligt uit angst voor confrontaties, of de medewerker die het moeilijk vindt anderen teleur te stellen en daardoor te veel hooi op zijn vork...
Herken de 10 soorten signalen die wijzen op een energiegebrek

Aan deze 10 signalen herken je een energiegebrek

De kans op een ongeluk in het verkeer is volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) vier keer zo groot als de bestuurder moe is. Een tekort aan energie beïnvloedt onze prestaties namelijk aanzienlijk. Voldoende energie is niet alleen...
Chantalle Weemaes van TopState Trainingen

De 5 meest gehoorde resultaten na een TopState training Persoonlijk energiemanagement

  Binnenkort gaat er weer een TopState training Persoonlijk energiemanagement van start en daarom krijg ik weer met regelmaat de vraag wat de TopState training allemaal kan opleveren. Doordat we, voor en na de training, altijd een persoonlijke energiemeting...
kritische stem in je hoofd

Zo tem je de kritische stemmen in je hoofd

Jaren geleden nam ik het besluit om het contract met een van mijn eerste opdrachtgevers niet meer te verlengen. Mijn gevoel over onze samenwerking was veranderd en maakte dat het tijd was om afscheid te nemen. Echter, nadat ik dat voor mezelf had besloten, begonnen...
Succesvol veranderen

Zijn jouw goede voornemens al gestrand? Zo krijg je het alsnog voor elkaar

  Neem jij jezelf weleens voor om het wat rustiger aan te doen en zie je jezelf een week later alleen maar weer overuren maken? Frustrerend soms hoe dat werkt. Alsof je niet de baas bent over je eigen brein. Als je iets wilt veranderen, moet je dit spel slim...

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.