Hoe is het met jouw energie na de vakantie? Welk energie-type ben jij?

door | aug 27, 2020 | Energiemanagement

Gelukkig kunnen we nog genieten van heerlijk zomerweer, maar de vakantieperiode, vol met ontspanningsmomenten, zit er voor velen alweer op. Ben jij ondertussen ook weer aan de slag? Heeft je vakantie jouw energieniveau veranderd? 

Er zijn drie opties die je, in de eerste weken na een ontspannen vakantie, kan ervaren. In welk energie-type herken jij jezelf het meest na je vakantie?

Type A

Deze personen komen met veel energie terug van vakantie. Eigenlijk hadden ze dat al in de vakantie, sterker nog, ze zijn met veel energie vertrokken.

Deze personen hebben een goed energiemanagement. Dit is eigenlijk wat je wilt. De inkomsten en de uitgaven van energie blijven vrijwel gelijk. Je bent heel actief, maar neemt goed de tijd voor ontspanning en herstel. Dat betekent dat je altijd genoeg energie hebt om je werkzaamheden te doen. Je hebt geen weekenden of vakanties nodig om de accu weer op te laden. Gewoon lekker pieken en je energie opnieuw aanvullen.

Type B

Deze personen hoor je vaak in de eerste of tweede week na hun vakantie zeggen: “Ik ben op vakantie geweest, maar eigenlijk is mijn energie nu al weer op!” 

Voor deze personen is het omgaan met hun energie lastiger. De uitgaven zijn groter dan de inkomsten. Tijdens de vakantieperiode is er inderdaad weer energie aangevuld, maar dat kan de gemaakte energiekosten van voor de vakantie niet volledig dekken. Deze energie voelt na de vakantie als opgeladen, tot je twee weken later ervaart dat je er weer doorheen bent.

Type C

Deze laatste categorie ervaart dat ze met mínder energie van vakantie terugkomen. Eenmaal tot rust gekomen op vakantie nemen ze vooral vermoeidheid waar. Dit kan aanhouden tot na de vakantie. De gewenste rust geeft juist het tegengestelde effect. 

Deze types zitten vaak al laag in hun energie vóór de vakantie, maar zijn tot aan hun vakantie zeer actief geweest. Op het moment dat ze tot ontspanning komen, nemen zij dit lage energiepeil pas waar. Zolang ze actief zijn, zorgen de actiehormonen voor een dempende werking op hun vermoeidheidsgevoel. Dat is een van de functies van het actiehormoon adrenaline. Eenmaal in je strandstoel kan deze vermoeidheid je overvallen en heb je zelfs de neiging om maar weer aan de slag te gaan, om zo je vermoeidheid weer te dempen. Ontspanning levert in dit geval dus voor jouw gevoel vermoeidheid op, je wordt geconfronteerd met je opgebouwde energieschuld.

In welk type herken jij je het meeste? Hoe ben jij teruggekomen van vakantie? Het zegt veel over je energiemanagement in het dagelijkse leven. Ik ben benieuwd!

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

moe of vol hoofd

Een moe of vol hoofd? Zo los je dat op!

  Soms is die ene vraag net te veel Vandaag had ik een gesprek met een professional die me vertelde dat iets hem in de privésfeer niet helemaal lekker zat. Het was vooral een gevoelskwestie. Hij en zijn vrouw, twee hardwerkende mensen, hebben werktijden die niet...
Jouw brein kan het gedrag van anderen veranderen

Jouw brein kan het gedrag van anderen veranderen

Misschien herken je het: bepaald gedrag van een collega waaraan jij je stoort en wat jullie samenwerking bemoeilijkt, waardoor het onnodig veel energie kost. Hoe fijn zou het zijn als dit gedrag zou kunnen veranderen? Maar ja, kun je het gedrag van de ander wel...
efficiënt luisteren doe je zo

Efficiënt Luisteren: De kunst van echt horen

  "Luister je wel echt, mam?" Deze onverwachte vraag van mijn dochter doorbrak mijn dagelijkse routine. Geschrokken uit mijn bezigheden, antwoordde ik aarzelend: "Ja, natuurlijk." Maar eerlijk gezegd, ondanks dat ik haar woorden kon herhalen, drong de betekenis...
comfortzone oprekken

Je comfortzone oprekken doe je zo

  Daar stond ik, gezekerd, helm op en gordel om. De wind waaide stevig en de boom, waarop ik stond, wiegde heen en weer. Ik voelde mijn hart bonken in mijn keel toen ik de diepte in staarde. Had ik dit werkelijk gewild? Mijn benen voelden als lood en...
beter presteren met minder ademen

Beter presteren door minder te ademen

  Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is een interessant fenomeen. Wanneer ons lichaam actiehormonen aanmaakt, volgt onze ademhalingsfrequentie automatisch. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam voldoende zuurstof krijgt voor de inzet van actie. Natuurlijk...
Waarom je hoofd niet stopt met werken

Waarom je brein niet lijkt te stoppen

Ken je dat gevoel? De werkweek zit erop, je klapt je laptop dicht en strekt je even uit. Yes, het weekend kan beginnen! Heerlijk twee dagen vrij, tijd voor andere zaken. Het werk achter je laten en aandacht voor andere dingen. Je vertrekt naar huis en onderweg bedenk...
“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”
Alex Hupkes

Managing Partner, KRAGT GROUP

“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”
Marlieke Dekker-Putmans

Directeur, PUTMANS NEXT LEVEL

“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”
Jorg Raven

CEO, LIQAL

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.