Zo beïnvloeden anderen onbewust jouw geluk
Haal eens een momentje voor de geest dat je jezelf gelukkig voelde. De kans is groot dat dit moment je niet veel geld heeft gekost, het een verrassing was, of dat iemand iets goeds over jou zei. Met nog meer zekerheid verwacht ik dat er andere mensen in dat moment aanwezig waren. Dat is niet zomaar, want bij de meeste geluksmomenten zijn we vaak met anderen.
Sociale wezens en geluk
Ons geluk vinden we vaak in relatie tot de ander. In verschillende psychologische onderzoeken werden mensen gevraagd een lijst te maken van dingen die het leven voor hen betekenisvol en gelukkig maken. Wat blijkt, bovenaan deze lijst staat familie en vrienden. Vaak zijn het ook de diepe menselijke relaties, waar mensen het over hebben als ze over de zin van het leven praten. Van nature zijn wij zeer sociale wezens, groepsdieren, die voor elkaar zorgen.
Oxytocine – het gelukshormoon
Gelukkig zit de mens biochemisch briljant in elkaar. Want om saamhorigheid te bevorderen en de kans van overleven daarmee te vergroten, maken we bij persoonlijk contact oxytocine aan. Dit hormoon maken we aan als we samen zijn, zorgtaken verrichten, elkaar helpen en bij fysieke aanrakingen. Het geeft een prettig gevoel, waardoor je je graag verbindt met de ander en een geluksgevoel kunt ervaren. Een mooie bijkomstigheid van dit hormoon is ook dat het onze stresshormonen remt en we daardoor energie besparen.
Je scant het breinprogramma van de ander
Niet alleen onze biochemie is gericht op intermenselijk contact. Ook ons brein past zich in zijn brein-programmakeuze aan op de ander. Dit herken je vast wel. Je bent vrolijk gestemd en er komt iemand binnen die ontzettend boos of sacherijnig is. Waarschijnlijk kun je al na enkele seconden merken dat jouw humeur in vrolijkheid afneemt, zonder dat deze persoon nog maar iets met je heeft gedeeld.
Ons brein scant hierbij de breinprogramma’s van de personen in je omgeving en activeert deze onbewust ook bij jou. Dit aanpassen heeft een sociale functie, want hierdoor kunnen we makkelijker met elkaar communiceren, we zitten sneller op dezelfde golflengte. Personen die hiervoor gevoelig zijn, erg open staan, kunnen hierdoor ook veel energie verliezen. Gelukkig is dit een heel beïnvloedbaar en aanpasbaar systeem.
Gevoelens zijn ’besmettelijk’
Met de kennis van dit systeem, waarbij gevoelens dus besmettelijk zijn, betekent dat ook dat we elkaar geluksgevoelens kunnen bezorgen, zonder dat we daar actief iets voor hoeven te doen. Onderzoek laat zien dat ons geluk verband blijkt te houden met het geluk van onze vrienden, de vrienden van onze vrienden en dat van hun vrienden.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat zelfs voor elke bijkomende gelukkige vriend in je cirkels, je eigen kans op een gelukkig gevoel met 9% toeneemt. Dat komt niet omdat je samen ook leuke dingen doet, maar enkel en alleen omdat je in elkaars omgeving vertoefd. Gelukkige mensen vinden we dan ook vaker terug in brede clusters van andere gelukkige mensen.
Met wie omring jij je?
Kijk daarom eens om je heen. Met wie vertoef jij het grootste deel van de dag en hoeveel invloed heeft dat op jouw welbevinden, emoties en bijbehorend gedrag? Maar draai het zeker ook eens om, welke invloed heb jij op jouw omgeving en is dat in jullie voordeel? Levert het energie op, of juist niet? In teams en organisaties is dit fenomeen medebepalend voor de prestaties en geboekte successen. Onze netwerken beïnvloeden elkaar sterk en hebben daarmee onbewust ook invloed op ons eigen geluk en fysiek welbevinden, zelfs als we iemand niet goed kennen of vaak zien.
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt
Online live trainingen
Hoe houd je jouw medewerkers vitaal en betrokken in deze coronacrisis?