Zó kun je het beste je focus verbeteren
We hebben net de meivakantie achter de rug en er komen weer een paar heerlijke lange weekenden aan. Een tijd waarin je er even gemakkelijk tussenuit kan gaan om je hoofd leeg te maken. Maar wanneer heeft een brein eigenlijk rust en heb je daar ook echt een vakantie voor nodig? Ik denk dat er naast een heerlijke vakantie meer effectieve manieren zijn om je brein rust te geven. Manieren die je ook direct meer focus opleveren.
Het brein heeft twee verschillende circuits
Ons brein bestaat uit twee verschillende circuits. Een circuit voor focus en een circuit voor non-focus. Met het focuscircuit richt je je op concrete feiten en strategieën. Dit doe je met het bewuste deel van je brein. Focussen is als het gebruiken van een zaklamp: je ziet alleen wat er zich in de straal van het licht afspeelt, de rest blijft onderbelicht, dus ook datgene wat jou motiveert en productief maakt. Dit kan alleen maar door het non-focus brein worden bereikt.
Het non-focus circuit bestaat uit een verzameling hersengebieden die automatisch geactiveerd worden als ons brein rust, dit wordt het Default Mode Network genoemd. Als het brein in rust verkeert, vinden er erg belangrijke processen plaats. Recente herinneringen worden opgeslagen, andere herinneringen worden aan de oppervlakte gebracht en verbonden met dat wat er speelt in het heden. Hierdoor kunnen ze weer van invloed zijn in de toekomst. Terwijl je brein uitrust en nieuwe energie verzamelt, versterkt dit non-focus systeem je breinpaden. Met deze nieuwe verbindingen en frisse energie kan je brein in de toekomst (nog) beter functioneren en focussen.
De winst zit in het schakelen tussen deze breincircuits
Is het non-focus brein dan belangrijker dan het gefocuste brein? Nee, focus is essentieel voor een ondernemend individu. Als je deze focus wilt optimaliseren, zal je het non-focus systeem dus regelmatig aan moeten zetten. Je creëert dus meer focus door met regelmaat niet te focussen. De ideale volgorde is focus, focus, non-focus en dan weer opnieuw focus, focus, non-focus. Hoe meer je de kunst beheerst om je brein heen en weer te laten gaan tussen deze circuits, des te beter je brein in topvorm zal zijn.
Hoe activeer ik dan mijn non-focus brein?
Maak tijdens je werkdag tijd vrij om je non-focus brein aandacht te geven. Ga een tijdje mijmeren, gedisciplineerd dagdromen, zomaar wat prutsen, of een dutje doen. Het is op een speelse manier fantaseren over een situatie waarin je graag zou willen verkeren, ook wel ‘constructief dagdromen’ genoemd. Loop in gedachten even op die heerlijke plek in het bos, of dobber even op de middellandse zee, het is als (ongeveer vijf tot tien minuten) ronddolen in je brein. Dit kun je zittend doen, maar ook met een activiteit die weinig aandacht vraagt, zoals bijvoorbeeld wandelen of droedelen.
Het ideale moment om je non-focus brein te activeren
Mooie momenten om je brein in deze non-focus stand te zetten zijn wachttijden. Benut het wachten door met je gedachten even af te dwalen en zo je breinbatterij weer op te laden. Pak dus niet direct je telefoon als je ergens moet wachten, maar gebruik de gelegenheid om je Default Mode Network te activeren en daardoor voor meer focus op een later tijdstip te zorgen. Ook langere non-focusperiodes zoals vakanties zijn goed. Zo geef je je brein de kans om goed te herstellen en informatie te verwerken met een vergrote focus als resultaat.
Test hier gratis jouw energie
In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt
“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”
“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”
“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”