Zo overtuig jij je manager of teamleider van een goed idee

door | mrt 24, 2022 | Energie

Je bent al een tijd op zoek naar de oplossing voor het probleem in jouw team. Maar nu heb je het gevonden en dit gaat echt het verschil maken. Er rest je nu nog maar één hobbel, voordat je met de oplossing aan de slag kan en dat is je manager, management of teamleider overtuigen. Waar moet je rekening mee houden en hoe pak je dat nou het beste aan?

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

Als eerste is het belangrijk om te bepalen of jouw idee niet al te ver buiten de comfortzone van je bedrijf ligt. Voor het oppakken van innovatieve oplossingen moet een bedrijf wel open durven staan. Ook is het mogelijk dat je zelf wat terughoudend bent, omdat je idee misschien niet serieus wordt genomen, of dat er überhaupt niet geluisterd wordt? Het blijkt dat 85% van de werknemers dit gevoel weleens ervaart en zijn of haar ideeën daarom niet eens voorlegt aan anderen. Lees snel verder hoe je je manager of teamleider kunt overtuigen van jouw idee!

Stel jezelf eerst deze kritische vragen

Wanneer je een goed idee hebt is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Deze kritische vragen kunnen zijn:

– Is je idee een oplossing voor een probleem? Is dit een probleem van het gehele bedrijf, je team of alleen voor jou?

Ga na of het probleem ook daadwerkelijk een echt probleem is. Wordt er uiteindelijk geld met jouw oplossing bespaard? Dit kun je ook breder zien, want als bijvoorbeeld de communicatie of de werksfeer erop vooruitgaat, blijft de energie in teams beter stromen. Hierdoor neemt het werkgeluk toe en heeft dat weer een positieve invloed op de vitaliteit van de werknemers. Het uitvalpercentage neemt hierdoor af en het bedrijf zal makkelijker zijn werknemers kunnen behouden.

– Is je idee een innovatieve mogelijkheid?

Denk hierbij na of je bedrijf überhaupt wel open staat voor innovatieve mogelijkheden. Of moet je hen eerder op een conservatieve manier benaderen? Jouw idee moet wel aansluiting vinden op de visie van je bedrijf.

– Hoe belangrijk en dringend is de oplossing of de mogelijkheid?

Is jouw idee een korte of lange termijn oplossing? Het is goed om dit te overwegen om te bepalen wat de ideale timing van jouw pitch is.

– Heeft het alleen impact op jou, of ook je team?

Het is niet altijd gemakkelijk om iets binnen een bedrijf of team te veranderen en dit dan te behouden. Dat komt omdat veel mensen vaak bij het oude vertrouwde willen blijven, ook al is dat niet altijd in hun voordeel. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de voordelen van deze verandering niet één-twee-drie in te zien en ontstaat er weerstand tegen de verandering. Door alle voor- en nadelen van jouw idee goed op een rij te zetten en door deze bril te bekijken, kom je beslagen ten ijs.

– Welke impact heeft jouw oplossing op jouw team, afdeling of bedrijf?

Als je dit goed kunt omschrijven, heb je veel argumenten in handen voor de perfecte pitch. Om je mee te nemen geef ik een voorbeeld van klanten dat we bij TopState met regelmaat horen. Je merkt op dat jouw team niet optimaal functioneert. De energie is laag, er worden veel zaken uitgesteld en de onderlinge communicatie laat te wensen over. Mensen zijn niet meer proactief en het teamgevoel is afgenomen. Om de mindset, de communicatie en zelfredzaamheid binnen je team naar een hoger plan te tillen, zou je graag aan de slag gaan met een TopState training waarmee iedereen in het team zelf de regie leert nemen over zijn persoonlijk energiemanagement. Het zou veel impact hebben op het huidige probleem in jouw team. Nu komt het punt dat je je manager hiervan moet gaan overtuigen. Met het beantwoorden van de bovenstaande vragen zijn de eerste stappen van het overtuigen van je manager al gezet.

Maak een analyse van jouw oplossing

Hiernaast is het van belang om te kijken naar de visie, missie en waarden van je bedrijf. Je idee kan je verder analyseren door een SWOT-analyse te maken. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Hiermee kun je sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van je idee identificeren. Bij het bovenstaande voorbeeld zou je de volgende elementen kunnen bedenken:

De sterke punten: De training heeft al veel goede resultaten behaald bij soortgelijke organisaties en sluit goed aan als oplossing.
De zwakke punten: Een training waarbij de wetenschap van het brein en de biochemie praktisch gekoppeld wordt aan de dagelijkse praktijk zie je niet veel en kan daardoor als te innovatief worden gezien.
De kansen: Het team wordt stressbestendiger en gaat effectiever communiceren, waardoor de productiviteit toeneemt en de werksfeer verbetert. Dit heeft ook invloed op andere teams en het aantrekken van nieuwe medewerkers.
De bedreigingen: De organisatie investeert liever in het trainen van de harde skills dan in de softe skills.

Wat zet je in om te overtuigen

Na het analyseren van je idee is het tijd om na te denken over hoe je het beste je manager of teamleider kan overtuigen. Maak vooral gebruik van positieve emoties door te focussen op de voordelen van je idee. Zorg hierbij voor cijfers en onderbouwing van je argumenten. Je zou bij het gegeven voorbeeld kunnen denken aan wat een training oplevert als werknemers fysiek en mentaal vitaler worden en zelf daarin de verantwoordelijkheid gaan nemen. Als argument hierbij zou je kunnen zeggen dat de kans dat iemand in je team uitvalt aanzienlijk kleiner wordt en dat daarmee veel geld bespaard blijft. De klant merkt dit (onbewust) ook op en werkt het liefst samen met een partij die goed kan communiceren en verbinden. Klanten zullen vanuit deze tevredenheid veel langer klant blijven. Om in te spelen op positieve gevoelens kun je ook kijken naar wat je manager leuk vindt, wat hij of zij wil op de lange termijn en wat je manager absoluut wil voorkomen.

Spreek dezelfde taal als je manager

Als je dezelfde taal spreekt als je manager is het voor hem of haar gemakkelijker om je argumenten aan te nemen. Maar hoe pak je dat aan? Ga hiervoor je manager observeren en luister naar de soort zelfstandige naamwoorden en werkwoorden die vaak voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een manager die vanuit zijn gevoel beslissingen neemt, dan gebruikt deze werkwoorden zoals voelen, zitten en bewegen. Uitspraken als “Daar zit weinig beweging in” of “Dat voelt niet goed” zal je bij deze manager terug kunnen horen. Gebruik bij deze manager argumenten die met gevoel te maken hebben van alle betrokkenen. Heb je een manager die meer visueel is ingesteld, dan gebruikt deze woorden zoals zien, kijken, beschouwen, enz. Deze manager overtuig je makkelijker met mooie gekleurde grafieken en tekeningen. Ook in je taalgebruik heb je het over je visie, hoe die er uitziet en wat het toekomstbeeld zal brengen en hoe dat zichtbaar zal zijn. De managers die graag overtuigd worden met beredeneerde argumenten en cijfers gebruiken woorden zoals uitgerekend, bepaald, enz. Bij deze manager kom je goed voor de dag met berekeningen, onderzoeken en Excel-lijstjes. Ook bij deze manager gebruik je weer zijn eigen taalgebruik. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat het idee wordt gesteund toeneemt met 15-18% als je je boodschap aanpast op je manager.

Als laatste nog een paar goede ideeën voor je uiteindelijke pitch:

  1. Pitch je idee persoonlijk aan je manager, in plaats van voor het gehele team. Plan hiervoor ruim van tevoren een afspraak en laat weten dat je graag een idee wilt bespreken. Hiermee laat je zien dat je de tijd neemt om je idee goed uit te werken.
  2. Werk eerst aan een goede en positieve verstandhouding tussen jou en je manager, mocht je die nog niet hebben.
  3. Citeer je manager tijdens je pitch. Hiermee laat je zien dat je geluisterd hebt naar hem/haar en weet wat je manager belangrijk vindt.
  4. Laat zien dat je goed na hebt gedacht over je idee. Vertel over de SWOT-analyse en hoe jouw idee het bedrijf kan helpen. Denk na over hoe het idee moet worden geïmplementeerd en de benodigdheden hiervoor.

Met een nieuw idee komen laat zien dat je initiatief neemt en het beste voor hebt met het bedrijf en je team. Met de besproken stappen ben jij uitermate goed voorbereid om je manager of teamleider ervan te overtuigen dat jouw idee een goede oplossing biedt voor een probleem binnen je bedrijf. 

Succes met het voorbereiden van je pitch!

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

energie door compassie TopState

Meer energie door compassie

  Er ontstaan in perioden van veel stress, onzekerheid of tijden van grote veranderingen, twee verschillende reacties bij mensen. Om te overleven gaat de ene groep zich op zichzelf focussen, terwijl de andere groep in verbinding blijft met zijn omgeving, daarbij...
Cold Turkey

Zo haal je het maximale uit je vakantie

Cartoon: Maarten PathuisDe zomerperiode is begonnen! Voor velen dé tijd om van een welverdiende vakantie of rustperiode te genieten, je actiehormonen te laten zakken en je energievoorraden weer helemaal aan te vullen.Regelstanden in je lichaam Soms is het ook echt een...
impulscontrole

Hoe je to-do-lijstjes wel afkrijgt!

  Vaak begin ik mijn werkdag met het maken van een to-do-lijstje met de dingen erop die ik die dag zeker gedaan wil hebben. Dat lijstje maak ik altijd met een ruime opzet in tijd, zodat er altijd nog genoeg tijd overblijft voor spontane acties. Toch merk ik dat...
Zó kun je het beste je focus verbeteren

Zo maak je je hoofd leeg en vergroot je je focus

  Gebruik jij je vakantie ook om weer tot rust te komen? Heb je vrije dagen of het weekend echt nodig om je hoofd leeg te maken? Veel professionals zullen dit bevestigen, maar erkennen tegelijkertijd dat een weekend of vakantie soms ook niet volstaat. Is een...
offline op vakantie

6 tips om succesvol offline te gaan op vakantie

Heerlijk. Bijna vakantie. Even een aantal weken helemaal niets. Even geen werk, geen stress, geen mailtjes…, toch? Het blijkt dat 25% van de Nederlandse vakantiegangers tijdens zijn of haar vakantie online gaat voor het werk. Dit gaat vaak onopgemerkt. Even een...
Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Waar denk jij als eerste aan bij persoonlijk energiemanagement (PEM)? Wat levert een kundig persoonlijk energiemanagement op? Als ik dit aan mensen vraag, denken zij vaak aan fysieke en mentale vitaliteit of het hebben van voldoende veerkracht en dat is natuurlijk...

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.