Zo tem je de kritische stemmen in je hoofd

door | jan 25, 2024 | Brein, Energiemanagement

Jaren geleden nam ik het besluit om het contract met een van mijn eerste opdrachtgevers niet meer te verlengen. Mijn gevoel over onze samenwerking was veranderd en maakte dat het tijd was om afscheid te nemen. Echter, nadat ik dat voor mezelf had besloten, begonnen mijn interne kritische stemmetjes tegen me te praten: “Zou je dat nu wel doen?” “Ben je helemaal gek om juist nu een vaste stroom aan opdrachten stop te zetten?” “Gooi geen oude schoenen weg zonder nieuwe te hebben!” “Wie denk je wel dat je bent om deze gewaardeerde opdrachtgever teleur te gaan stellen?” En zo ging het maar door. Mijn interne kritische stemmen kwamen met talloze redenen om dit besluit te heroverwegen. Hierdoor kreeg ik een druk hoofd, wat mijn vastberadenheid in het genomen besluit niet ten goede kwam. 

Wat zijn die innerlijke stemmetjes eigenlijk?

Waarschijnlijk herkennen we dit allemaal wel. Het zijn vaak kritische en negatieve gedachten die we hebben. Soms zijn ze meer op de voorgrond aanwezig dan op andere momenten. Je kunt ze naast je neerleggen, maar je kunt je er ook door laten verleiden. Ze beheersen onze gedachten en kleuren hoe we de wereld om ons heen ervaren. Elke stem vraagt om aandacht en energie, waardoor ze ook nog eens fysiek vermoeiend kunnen zijn. Ze remmen je bijzonder af waardoor je misschien wel ervaart dat je geen keuzevrijheid hebt.

Het is je brein dat deze stemmetjes inzet om jou van een ‘spannend’ besluit af te helpen. Blijkbaar heeft je brein voor jou een boodschap. “Doe het niet!”. Geef je eraan toe, dan gebeurt er niet veel nieuws in je leven. Je brein wil namelijk heel graag dat jij in je bekende comfortzone blijft functioneren. Lekker veilig en bekend. Buiten jouw persoonlijke comfortzone kan het ‘gevaarlijk’ zijn omdat er onzekere elementen aan zitten.

Zo versterken de kritische stemmen

Als je steeds zou luisteren naar deze stemmetjes, dan krimpt uiteindelijk je comfortzone en daarmee ook jouw fysieke en mentale groei. Naast het uit je comfortzone gaan, zorgt een verhoogde of ontregelde biochemie ook voor meer stemmetjes. Met je biochemie bedoel ik de actiehormonen in je lichaam, die we nodig hebben om fysiek tot actie te kunnen komen. Adrenaline en cortisol zijn bijvoorbeeld twee van deze stoffen. Zijn deze verhoogd of ontregeld, dan is dat voer voor de stemmetjes. Dit is een strategie van ons oersysteem om je te laten overleven.

Daarnaast is het zo dat als je moe bent, het niet handig is om risico’s te gaan nemen. Dat kost namelijk nog meer energie, wat bij vermoeidheid eerder aangevuld moet worden dan uitgegeven. Daarnaast functioneer je bij vermoeidheid niet optimaal en wordt de kans op een mislukking voor je brein dus groter. Redenen genoeg voor dit beschermingssysteem om jou dit plan af te raden. Is het de stemmen uiteindelijk gelukt, dan leert je brein dat dit mechanisme werkt en krijg je ze de volgende keer weer opnieuw te horen en vaak nog fanatieker.

Hoe doof je innerlijke stemmetjes uit

Omdat deze innerlijke stemmetjes proberen je te beperken en ook veel energie kosten, is het handig om ze te minimaliseren. Allereerst is het goed om te realiseren dat het een automatisch beschermingssysteem is en dat je de negatieve adviezen niet direct op hoeft te volgen. Door ze te doorzien en je niet te laten verleiden, voorkom je dat de biochemische stoffen onmiddellijk stijgen, waardoor het voer voor de stemmetjes al afneemt.

Zorg er daarnaast voor dat de basis van je biochemische stoffen in orde is. De Topstate energietest kan je een duidelijk beeld geven of er nog verbeteringen mogelijk zijn, omdat het je vermoeidheid goed in kaart brengt. Krijg je voldoende ontspanning en een goede nachtrust?

Leer je brein ook dat het prima is om uit je comfortzone te stappen, simpelweg door het vaker te doen. Hiermee vergroot je je comfortzone en zullen de innerlijke stemmetjes steeds minder worden ingezet.

Als er toch nog stemmetjes actief zijn, pas dan de volgende techniek toe: herhaal de stemmen die je hoort, maar nu met de volgorde van de woorden door elkaar. Doordat het hierdoor echt anders klinkt, breng je je brein in verwarring. De achterliggende programmatuur, die verantwoordelijk is voor de innerlijke stemmetjes, wordt hiermee aangepast.

Herken je momenten waarop jouw kritische stemmetjes actief worden? Ik ben benieuwd!

Wil je je energie optimaliseren, omdat je wellicht merkt dat deze innerlijke stemmetjes te veel energie kosten, je in de weg zitten en je belemmeren om optimaal te leven en te werken? 

Sluit je dan aan bij de TopState training en werk aan jouw vitaal leiderschap. Verkrijg controle over de systemen die verantwoordelijk zijn voor jouw energie en vergroot daarmee je mentale en fysieke veerkracht, evenals je prestaties.

 

 

Test hier gratis jouw energie

In vijf minuten weet jij of je een energielek hebt

impulscontrole

Hoe je to-do-lijstjes wel afkrijgt!

  Vaak begin ik mijn werkdag met het maken van een to-do-lijstje met de dingen erop die ik die dag zeker gedaan wil hebben. Dat lijstje maak ik altijd met een ruime opzet in tijd, zodat er altijd nog genoeg tijd overblijft voor spontane acties. Toch merk ik dat...
Zó kun je het beste je focus verbeteren

Zo maak je je hoofd leeg en vergroot je je focus

  Gebruik jij je vakantie ook om weer tot rust te komen? Heb je vrije dagen of het weekend echt nodig om je hoofd leeg te maken? Veel professionals zullen dit bevestigen, maar erkennen tegelijkertijd dat een weekend of vakantie soms ook niet volstaat. Is een...
offline op vakantie

6 tips om succesvol offline te gaan op vakantie

Heerlijk. Bijna vakantie. Even een aantal weken helemaal niets. Even geen werk, geen stress, geen mailtjes…, toch? Het blijkt dat 25% van de Nederlandse vakantiegangers tijdens zijn of haar vakantie online gaat voor het werk. Dit gaat vaak onopgemerkt. Even een...
Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Wat levert persoonlijk energiemanagement op?

Waar denk jij als eerste aan bij persoonlijk energiemanagement (PEM)? Wat levert een kundig persoonlijk energiemanagement op? Als ik dit aan mensen vraag, denken zij vaak aan fysieke en mentale vitaliteit of het hebben van voldoende veerkracht en dat is natuurlijk...

Ben jij voorbereid op de 1 april grappen van jouw brein?

De spanning in de klas was om te snijden. Remco, onze klaswaaghals, had pindakaas op de deurklink gesmeerd, juist bij die leraar waarvan je twijfelde of hij wel kon lachen om zo'n grap. We hadden afgesproken om gezamenlijk "één april, kikker in je bil!" te roepen op...
waarom ja-zeggers egoïstisch zijn

Waarom ‘ja-zeggers’ juist egoïstisch zijn

  Mensen die vaak "ja" zeggen, zijn er in allerlei vormen en maten. Denk bijvoorbeeld maar aan de professional die wakker ligt uit angst voor confrontaties, of de medewerker die het moeilijk vindt anderen teleur te stellen en daardoor te veel hooi op zijn vork...
“Het heeft me heel veel gebracht en daar ben ik je enorm dankbaar voor! Ik weet nog goed dat we zaten te lunchen, ik herinner me nog mijn vermoeidheid. Dat alles is niet meer. Mijn bedrijf gaat als een malle en ik sta midden in het leven. Daarmee heeft het wat mij betreft de training volledig zijn taak volbracht. Ik ben heel blij dat ik je tegen het lijf ben gelopen!”
Alex Hupkes

Managing Partner, KRAGT GROUP

“Als je een ondernemer bent die zich bevlogen noemt maar soms merkt dat je minder scherp of energiek bent en geen geiten-wollen-sokken-gedoe wil maar écht concreet, wetenschappelijk leren hoe je zelf je brein kunt sturen, dan is dit een toptraining.”
Marlieke Dekker-Putmans

Directeur, PUTMANS NEXT LEVEL

“De belofte vooraf de training dat je daadwerkelijk controle krijgt over je eigen “(top)staat” is niet overdreven of bluf. Zeer de moeite waard, mét resultaat. Zou iedereen moeten doen.”
Jorg Raven

CEO, LIQAL

Wil jij weten hoe je jouw energie kan managen?

Met de TopState Boost mail inspireren wij al meer dan 1000 lezers met waardevolle tips om hun energielevel te vergroten.

Leuk, je bent ingeschreven. Op vrijdag ontvang je van ons de TopState Boost. We belanden wel eens in de spambox dus check vrijdag zeker even of je de Boost daar kunt vinden.